Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Η βασιλική καλτσοδέτα

                                    Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Καλές είναι οι σινεφιλικές αναφορές, κυρία Σπυράκη, ελπίζω μόνο να γνωρίζετε ότι το δημοφιλέστερο ποίημα του Τιμολέοντος Φανφάρα είναι ο «Σκοταδόψυχος»
Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι. Μωραίνει εν προκειμένω τη Ν.Δ. του Σαμαρά, που άκουσε τον Τσίπρα να λέει στην Ρόδο τα εξής: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, λένε μερικοί. Λοιπόν ναι. Ιδού η Ρόδος. Και το πήδημα σε λίγες μέρες, με την ώθηση του ελληνικού λαού. Με τη δική σας ώθηση». Και απάντησε ως εξής: «Ο κ. Τσίπρας δεν παίζει μόνο με την Ευρώπη. Δεν παίζει μόνο με τους Έλληνες. Μας προσβάλλει όλους. Ντροπή!».
Γιατί μας προσβάλλει ο Τσίπρας, αγαπητοί μου νεοδημοκράτες; Το πήδημα στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το άλμα εις μήκος και είναι παρμένο από τον μύθο του Αισώπου «Ανήρ Κομπαστής». Σύμφωνα με τον μύθο, ένας αθλητής καυχιόταν στους συνομιλητές του ότι στη Ρόδο είχε πραγματοποιήσει ένα μεγάλο άλμα. Ο συνομιλητής του, απαντώντας στους ισχυρισμούς του, τον κάλεσε να επαναλάβει το σπουδαίο άλμα του μπροστά τους, λέγοντας «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».
Αυτό είναι το πήδημα και όχι το άλλο που σκέφτηκαν τα πονηρά μυαλά σας. Σκεφτήκατε άσχημα και όπως λέει ο εγγλέζικος θυρεός «Είναι ντροπιασμένος όποιος σκέφτεται άσχημα». Πρόκειται για ρήση εμβληματική κι αν θέλετε να μάθετε την προέλευσή της, ρωτήστε τους ευάριθμους φιλοβασιλικούς που παρεπιδημούν στο κόμμα σας: Κάποτε η βασίλισσα Ελισάβετ -η παλαιά, όχι η σημερινή- μπήκε στην αίθουσα του θρόνου, όπου την ανέμεναν όλοι οι διαπιστευμένοι πρέσβεις, και τότε έσπασε ξαφνικά η καλτσοδέτα της με αποτέλεσμα να γλιστρήσει στους αστραγάλους της το... θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου. Στην αίθουσα επικράτησε παγερή σιωπή, μέχρι που πετάχτηκε ο Γάλλος πρέσβης και είπε: «Ντροπή του, όποιος σκεφτεί βρόμικα γι' αυτό»!
Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα της Ν.Δ. Της έχει σπάσει η καλτσοδέτα και έχει φανεί το... θου Κύριε. Έχει φανεί ότι η πολιτική της είναι το Μνημόνιο, είναι το μέιλ Χαρδούβελη, είναι ο πόνος των ανθρώπων. Το ξέρουν και κάνουν ό,τι μπορούν για να το κρύψουν πίσω από την ομίχλη της προπαγάνδας, του φόβου και της ανοησίας. Ανοησία εκπεμπόμενη κυρίως από τη Μαρία Σπυράκη, που αποκάλεσε τον Τσίπρα «λαϊκιστή Φανφάρα», όπου Φανφάρας είναι ο θρυλικός ποιητής που ενσάρκωσε στο «Ξύπνα, Βασίλη» ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος.
Καλές είναι οι σινεφιλικές αναφορές, κυρία Σπυράκη, ελπίζω μόνο να γνωρίζετε ότι το δημοφιλέστερο ποίημα του Τιμολέοντος Φανφάρα είναι ο «Σκοταδόψυχος», το οποίο είναι σαν να έχει γραφτεί για να περιγράψει την ψυχική διάθεση της ηγεσίας της Ν.Δ. το βράδυ των εκλογών: «Φαρμάκι έχω στην ψυχή / Φέρνει μαυρίλα θολερή / Στα στήθια μου. // Νύχτα αξημέρωτη ξανά / Με το πιοτό της με κερνά / Εβίβα μου. Σκοτάδι πίνω για πιοτό / Ντέφι της λύσσας μου κρατώ / Και το μυαλό μου είναι θολό / Πω πω πω πω πω πω πω πω». Ταμάμ.

                                                                           πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου