Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Χρέος και δημοκρατία, σχέσεις αντίστροφες

              Του Θανάση Σκούμα , Υποψήφιου βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ

Τα διλήμματα των εκλογών είναι πολλά. Πολλές είναι και οι όψεις της κρίσης που μαστίζει χρόνια τώρα την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η Ελλάδα μετατράπηκε τα τελευταία πέντε χρόνια σε πειραματόζωο. Το αποτέλεσμα ήταν η απώλεια του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών και, κυρίως, των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η κατάσταση αυτή εξαπλώνεται και στην Ευρώπη. Τα πακέτα «διάσωσης» των Μνημονίων στην Ελλάδα, έσωσαν μόνο τις γαλλο-γερμανικές τράπεζες και κατέστρεψαν τους ανθρώπους, φτωχοποίησαν τον κόσμο μέσω της άδικης-ληστρικής φορολόγησης, της ύφεσης και της μαζικής ανεργίας.
Πλέον, οι συνέπειες των πολιτικών της τρόικας διαψεύδουν όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να επιβάλλουν τη λιτότητα στην χώρα. Η χώρα οδηγήθηκε σε ακραία όρια, ο λαός βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης και σε μια κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή το χρέος, αντί να μειώνεται, αυξάνεται.
Βέβαια, το να εστιάσει κανείς μόνον στην οικονομική πλευρά, περιορίζει το κάδρο και κατ’ επέκταση τα μεγάλα ζητήματα με τα οποία θα αναμετρηθεί η αυριανή ελληνική κυβέρνηση.
Η κρίση είναι πιο βαθιά και πιο καθολική απ’ ό,τι υποστηρίζουν οι αριθμοί της απερχόμενης υποτελούς συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι πολιτική, αξιακή, δημοκρατική, πολιτισμική και με πρόσημο τα ιδανικά της Αριστεράς, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας, την κοινωνική δικαιοσύνη, τις αρχές του ουμανισμού, της ειρήνης, τον άνθρωπο και την κοινωνία: τις αρχές της  δημοκρατίας. Τα διλήμματα των εκλογών είναι: Δημοκρατία ή μνημονιακός δημοσιονομικός στραγγαλισμός επιβαλλόμενος από μια πλουτοκρατική ολιγαρχία. Ανεξαρτησία και Αξιοπρέπεια ή Υποτέλεια και Επιτήρηση. Αποικία χρέους ή Εθνική Κυριαρχία. Σκοτάδι ή Φως και Ελπίδα για το μέλλον. Διαπραγμάτευση ή παραίτηση και υποτέλεια.
Σήμερα, ο άγγελος της Ιστορίας είναι εδώ. Και το δικό μας δίλημμα είναι το αν θα γράψουμε Ιστορία αντιστεκόμενοι και ανατρέποντας την λαίλαπα των Μνημονίων, δίνοντας περιεχόμενο στους θεσμούς και τη δημοκρατική λειτουργία και αλλάζοντας την χώρα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ευημερίας ή αν θα μας ξεχάσει η Ιστορία ως άλλη μια γενιά και κοινωνία που τη συνέθλιψαν και την άλωσαν τα οργανωμένα συμφέροντα της σύγχρονης μιντιακής, τραπεζικής, οικονομικής ολιγαρχίας και διαπλοκής.
Το μήνυμα είναι «Αλλάζουμε την Ελλάδα, αλλάζουμε την Ευρώπη». Δεν παραιτούμαστε, δεν παραδινόμαστε, διεκδικούμε, ελπίζουμε, ζούμε, δημιουργούμε, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα δικαιώματα, αγωνιζόμαστε για διαφάνεια και δικαιοσύνη. Αυτά τα μηνύματα λύνουν όλα τα διλήμματα. 
Να το ξαναπούμε: η έξοδος από την κρίση δεν εξαρτάται μόνο από τη ρύθμιση του χρέους∙ εξαρτάται πρωτίστως από την πολιτική έκφραση των νέων κοινωνικών υποκειμένων και από την αποτελεσματική σύνθεση των επιμέρους θεμιτών διεκδικήσεων σε μια πανεθνική επιδίωξη, με αξίωση καθολικότητας, με φιλοδοξία διάρκειας και μακράς πνοής.
Τα τελευταία χρόνια, η παλαιά πολιτική ελίτ συνεπικουρούμενη από χρήσιμους «συνετούς εμπειρογνώμονες» του τραπεζικού κλάδου (!), έστησε αριστοτεχνικά μια ανάλογη σχέση δημοκρατίας-χρέους, με την έκπτωση της πρώτης να τροφοδοτεί την αύξηση του δεύτερου: ο μαρασμός της δημοκρατίας να γίνεται το  par excellence εργαλείο υπερχέωσης, φτωχοποίησης του κοινωνικού σώματος πληθυσμού και της αφαίρεσης πλήθους δικαιωμάτων. Η σχέση αυτή ήταν και είναι αντίστροφη: η έκπτωση της δημοκρατίας, αυξάνει το χρέος και την κρίση.
Την κατάσταση αυτή θέλουμε να την αλλάξουμε.
Είναι κοινωνική απαίτηση η διαφάνεια και η λογοδοσία. Είναι απαίτηση η αποκατάσταση της αδικίας και η απόδοση των ευθυνών. Αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια για να μάθει ο ελληνικός λαός και η κοινωνία μας την πραγματική αλήθεια. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην ψευδεπίγραφη, πλαστογραφημένη «αλήθεια» των κυβερνητικών επιτελείων παραπληροφόρησης. Αντικρούσαμε την προπαγάνδα που με απόλυτη ανευθυνότητα άσκησε, αντί της πολιτικής, η απεχόμενη κυβέρνηση παραπλανώντας και εξαπατώντας τον λαό.
Η Δημοκρατία, η Κοινωνική Δικαιοσύνη και η Αλήθεια είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας. Και ως κυβέρνηση της Αριστεράς θα μείνουμε πιστοί σε αυτές τις αξίες. Η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλεια, η εργασία, η ανοικοδόμηση της χώρας, η ενημέρωση των πολιτών, η εξυγίανση του τραπεζικού, η εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνολικά του κοινωνικού κράτους δικαίου, η αξιοκρατία αποτελούν προϋποθέσεις δημοκρατίας. Αναγκαίες συνθήκες κοινωνικής συνοχής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως μεγάλη συσπείρωση της Αριστεράς, είναι ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που κατάφερε να κατανοήσει και να εκφράσει πολιτικά, τις μεγάλες λαϊκές ανάγκες.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα ζητήσει μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για να συζητηθεί εκ νέου το χρέος που αφορά το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών χωρών, το τέλος των πολιτικών της λιτότητας, με την κατάργηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ένα σχέδιο για την εργασία και τη διάσωση του περιβάλλοντος.
Είναι ευθύνη όλων μας είναι να σταματήσουμε την πορεία προς την καταστροφή και να αλλάξουμε κατεύθυνση στην χώρα μας και στην Ευρώπη –που με τις σημερινές πολιτικές οδηγείται στην έκρηξη. Είναι ευθύνη όλων μας να υποστηρίξουμε όποιον θέλει να ανοικοδομήσει τα ερείπια που αφήνει η απερχόμενη πολιτική. Για αυτόν τον στόχο εργαζόμαστε. Για την άμεση ανακούφιση από τον κοινωνικό πόνο και την αδικία. Από τη θέση της αυριανής Κυβέρνησης θα ζητήσουμε και θα προσκαλέσουμε τη συμμετοχή του λαού σε όλα τα επίπεδα και την ενεργό στράτευσή του, στην μάχη για την αλλαγή στη χώρα, στις διεθνείς διεκδικήσεις της πατρίδας μας, στη μάχη της διαπραγμάτευσης όπου ο λαός και η κοινωνία θα είναι τα πιο ισχυρά μας όπλα.
Για τη νίκη της Δημοκρατίας. Για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Για την επιβίωση της κοινωνίας. Για την ανάκτηση της λαϊκής και της εθνικής κυριαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου