Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Αγώνας για τη Ζωή, τη Διατροφή, τους Σπόρους μας!

Παράγουμε, Διακινούμε, Χαρίζουμε είτε Ανταλλάσσουμε Παραδοσιακούς Σπόρους, για την Σωστή μας Διατροφή και την Διατήρηση της Βιοποικιλότητας!
Το Ευρωπαϊκό σύστημα, δούρειος ίππος για τις παγκόσμιες εταιρίες σπόρων, θέλει ν’ απαγορεύσει την ελεύθερη διακίνηση των παραδοσιακών ντόπιων ποικιλιών, με κύριο επιχείρημα ότι στόχος είναι η υψηλή παραγωγικότητα και η δήθεν «ασφάλεια» του καταναλωτή!
Μπροστά στα κέρδη των παγκόσμιων εταιριών η ΕΕ προσπαθεί να στείλει τη σωστή Διατροφή των Καταναλωτών και τη Βιοποικιλότητα στον καιάδα.
Έρχεται δε και η πλήρης καταστροφή της φυσικής επίσημης βιολογικής γεωργίας μετά την υποχρεωτική της υποταγή στη βιομηχανία σπόρων.
Εμείς Συνεχίζουμε να Κρατάμε και να Υπερασπίζουμε τους Σπόρους μας Αναπτύσσοντας το Δικό μας Σύστημα Φυσικής Γεωργίας!
Εκπρόσωποι οργανώσεων αγροτών, μικροκαλλιεργητών, διατηρητών παλαιών ποικιλιών και κηπουρών, εξέδωσαν ανακοίνωση στις αρχές Δεκεμβρίου ’13 και ανακοίνωσαν τη βαθιά τους ανησυχία σχετικά με τον προτεινόμενο νέο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με υποχρεωτική εφαρμογή από όλες τις χώρες μέλη,  που θα ρυθμίζει το Φυτικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό (σπόροι κ.λπ.)[2013/0137(COD)]. Ο κανονισμός  προτάθηκε το Μάϊο 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί σε μερικές μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι οργανώσεις διατύπωσαν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τη διατροφική κυριαρχία των παγκόσμιων εταιριών, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη διατροφική ασφάλεια για την υγεία και την ελευθερία επιλογής των ευρωπαίων πολιτών.
Οι οργανώσεις μεταξύ των άλλων απαίτησαν:
«Οι αγρότες και οι άλλοι καλλιεργητές, δεν πρέπει να υποχρεωθούν να αγοράζουν σπόρους ή άλλο «φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό» από εμπορικούς προμηθευτές. Κάθε νομοθεσία πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα των αγροτών, των άλλων καλλιεργητών και όλων των συλλογικοτήτων, να χρησιμοποιούν, να ανταλλάσσουν και να πωλούν τους δικούς τους σπόρους και τα φυτά τους, έτσι ώστε να γίνονται σεβαστές οι διακηρύξεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους (ITPGRFA).
Τα πρότυπα που τίθενται από τη βιομηχανία σπόρων δεν πρέπει να υιοθετηθούν ως βάση για ολόκληρη την αγορά σπόρων και φυτών. Προϋποθέτουν τεχνικούς και νομικούς ορισμούς στους οποίους τα φυσιολογικά φυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ενώ ταυτόχρονα, δεν αναγνωρίζουν τη σημασία της βιοποικιλότητας.
Τα φυτά που μπορούν ελεύθερα να αναπαραχθούν, δεν πρέπει να υπόκεινται σε υποχρεωτική εγγραφή της ποικιλίας ή σε πιστοποίηση των σπόρων και των φυτών. Η βιοποικιλότητα πρέπει να έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα εμπορικά συμφέροντα καθώς πρόκειται για Δημόσιο Αγαθό όπως είναι το νερό...»
                                   πηγή: http://www.biozo.gr/node/754

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου