Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Θηβαίων αντί για διεκδίκηση συναίνεσε στην κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Χωστίων

Είχαμε ενημερώσει τους πολίτες για την (δια συγχωνεύσεως με το δημοτικό σχολείο Δομβραίνας) κατάργηση του δημοτικού σχολείου Χωστίων και του νηπιαγωγείου Χωστίων. Μάλιστα η παράταξη μας, το Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας, είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή να πράξει το αυτονόητο. Να καταγγείλει την κυβέρνηση και να ληφθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία να ζητείται η κατάργηση της απόφασης. Και σε συνεργασία με τους φορείς να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο για την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης των κ. κ. Σταϊκούρα και Κεδίκογλου. Το αίτημα για απόφαση-ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου έθεσε στο Δ.Σ. Θήβας και το μέλος της παράταξης μας, δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Σκούμας. Παρόλα αυτά δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία η έκδοση απόφασης-ψηφίσματος. Κρίθηκε ότι αρκούσε μια επιστολή από τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος απέστειλε αυτήν προς το νέο υπουργό παιδείας κ. Λοβέρδο. 
Οι Δάσκαλοι και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χωστίων σε παλαιότερες ημέρες δόξας

Αποδείχθηκε λοιπόν πως η επιστολή αυτή, ήταν για στάχτη στα μάτια, αφού στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 30-7-2014, η παράταξη του κ. Νικολάου, υπερψήφισε (με μόλις δύο αρνητικές ψήφους), την παραχώρηση δύο αιθουσών κι ενός γραφείου του γυμνασίου Δομβραίνας, προκειμένου να λειτουργήσει το 6θέσιο δημοτικό σχολείο Δομβραίνας, στο οποίο αντικειμενικά, αποδέχτηκαν να συγχωνευτεί και άρα να καταργηθεί το δημοτικό σχολείο των Χωστίων. Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας, με την με αριθμό 446/13-12-2013 με ψήφους 23 έναντι 2 (Γιαννίκας, Κοκοντίνης), είχε αποφασίσει να μην καταργηθούν τα σχολεία των Χωστίων.
Πώς λοιπόν διεκδικεί η δημοτική αρχή την ανάκληση της απόφασης κατάργησης των σχολείων; Με την αποδοχή της κατάργησης του; Γιατί αγνοεί την προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και την απόφαση του τοπικού συμβουλίου Χωστίων; Με πόσες γλώσσες μιλάει η δημοτική αρχή; Αντί να αντισταθεί, να διεκδικήσει και να οδηγήσει την κυβέρνηση σε ανάκληση της απόφασης, οδηγεί το Δήμο Θηβαίων και την τοπική κοινωνία των Χωστίων σε αδιέξοδο. Μάλιστα δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, ξεπέρασε σε κυβερνητισμό την ίδια την κυβέρνηση, δηλώνοντας με κυνικό τρόπο ότι η απόφαση κατάργησης των σχολείων είναι απόλυτα σωστή.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, ο κ. Δήμαρχος, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αποδεικνύοντας, ότι για τις εντυπώσεις ζήτησε με επιστολή την ανάκληση της κατάργησης των σχολείων. Η παράταξη του «ανεξάρτητου» κ. Δημάρχου, υπερψήφισε με την παραχώρηση των αιθουσών στη Δομβραίνα, και έδωσε έτσι τη χαριστική βολή, να καταργηθεί το δημοτικό σχολείο των Χωστίων. Παράλληλα δεν τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα για λήψη απόφασης-ψηφίσματος, παρόλο που ζητήθηκε κατ’ επανάληψη από το δημοτικό σύμβουλο Θανάση Σκούμα.
Είναι εμφανές, ότι τώρα που η αυτοδιοίκηση και οι δημότες δέχονται απανωτά χτυπήματα από την κυβέρνηση, η δημοτική αρχή αντί να υπερασπιστεί το Δήμο, τις δομές του και τις τοπικές κοινωνίες, συντάσσεται με την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης.     
        Θήβα 1 Αυγούστου 2014 
                                                                     Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας



1 σχόλιο:

  1. Ο δάσκαλος είναι ο πατέρας μου, Γεώργιος ΚΟυτσούρης. Τη φωτογραφία αυτή την έχω κι εγώ και πρέπει να είναι από το 1961/2, νομίζω. Αργότερα στο χωριό ήρθε και η μητέρα μου Μαίρη Δαμουλιάνου. Εγώ γεννήθηκα στο χωριό σας και βαφτίστηκα στην εκκλησία του χωριού.
    Έχω κάποιες φωτογραφίες από εκείνα τα χρόνια που ίσως θα σας ενδιέφεραν αν συγκεντρώνετε σχετικό υλικό.

    Βάλια Κουτσούρη
    Φιλόλογος

    ΑπάντησηΔιαγραφή