Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Επιβλητικό κάλλος και αρχαία δύναμη: Αποκαθίσταται το φρούριο των Αιγοσθένων

Καιρό τώρα οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών μιλούν για την ιδιαιτερότητα του έργου στα Αιγόσθενα.
Δεν είναι οι σιδερένιες σκαλωσιές που «ντύνουν» τον έναν από τους δύο πύργους του φρουρίου. Oύτε οι καταρρεύσεις και οι παραμορφώσεις από τους σεισμούς του 1981 που ανάγκασαν τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού να αποσυναρμολογήσουν τους δόμους στη ΝΑ γωνία της Ακρόπολης. Όσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», ο αέρας που δεν αφήνει ούτε τις ημέρες της ζέστης που «λιώνει» η Αθήνα ήσυχο τον γερανό να προχωρήσει το έργο όπως ορίζουν τα χρονοδιαγράμματα του ΕΣΠΑ.
Αν και το συνεργείο είναι συντονισμένο με όλα τα σκαμπανεβάσματα που δημιούργησαν στα έργα του ΥΠΠΟ οι καθυστερήσεις και τα τελευταία γεγονότα των capital controls, ακόμη κι ένα μη ασκημένο βλέμμα κατανοεί πως η ανάταξη στους αρχαίους πύργους των Αιγοσθένων είναι από τα δύσκολα αναστηλωτικά έργα. Επιβαρύνεται με τις μετακινήσεις των εργαζομένων από την Αθήνα στο Πόρτο Γερμενό, τις μεταβολές του καιρού, τη θέση των πύργων.
Οι χρόνοι μοιάζουν πια οριακοί. Ομως ο ΝΑ πύργος του αρχαίου φρουρίου των Αιγοσθένων, αν και αποσυναρμολογήθηκε για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη βάση του, θα είναι έτοιμος εκτός απροόπτου το φθινόπωρο, ενώ οι προσπάθειες για τον βορειοανατολικό εντείνονται ώστε να ολοκληρωθεί κι αυτός το πολύ έως το τέλος του χρόνου.
Από τα σπουδαιότερα μνημεία αρχαίας αμυντικής φρουριακής αρχιτεκτονικής, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη που φτάνει μέχρι εκεί, με την επιβλητική ομορφιά του, τη στρατηγική θέση του με θέα στον Κορινθιακό κόλπο (κοντά στην παραλία του Πόρτο Γερμενού) αλλά και τα τμήματα που σώζονται στην αυθεντική τους μορφή.
Οπως γράφει η Γιώτα Σύκκα στην «Καθημερινή», το έργο των σωστικών επεμβάσεων στερέωσης του ΝΑ πύργου εντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2007-2013» και εκτελείται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών (πρώην Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), με προϋπολογισμό 2.184.000 ευρώ και χρονοδιάγραμμα το τέλος Οκτωβρίου.

Μακάρι τέτοιες επεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να ευωδοθούν και να επεκταθούν βορειότερα στον Κορινθιακό, όπου υπάρχουν εξίσου σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία,  όπως το κάστρο των Κορσειών, που αναμένει  χρόνια τώρα το ενδιαφέρον της Αρχαιολογίας και την μέριμνα της Πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου