Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Σημαντική πρωτοβουλία η συντήρηση της βυζαντινής μονής Ταξιαρχών Χωστίων

Το μοναστήρι που παραδόξως δεν κινδυνεύει από τους αιώνες αλλά από την
σύγχρονη "ύβρη", δηλαδή από τον Μόρνο
Ξεκίνησαν μετά από πολλές περιπέτειες,  οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης  στη βυζαντινή μονή Ταξιαρχών Χωστίων.  Οι εργασίες αυτές είχαν προγραμματιστεί  από την εποχή που Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας,   ήταν ο κ. Ιερώνυμος  αλλά είχαν διακοπεί και σήμερα με το ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου πλέον, κ. Ιερώνυμου, ξεκίνησαν από την αρχή. Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης έχουν ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία και γίνονται  υπό την επίβλεψη της   Εφορίας Αρχαιοτήτων Θηβών.
Aξίζει  να αναφερθεί ότι το  μοναστήρι, όπως πιστεύεται,  ανεγέρθη τον 12ο μ.Χ. αιώνα, όπως φαίνεται και από μαρμάρινη επιγραφή στο δάπεδό του.  Κατεστράφη όμως  αργότερα και ξαναχτίστηκε. Γύρω στα 1750 βρισκόταν σε μεγάλη ακμή, κατείχε μεγάλη έκταση 20.000 στρέμματα περίπου, μέσα στην οποία υπήρχαν  κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αμπελώνες στις ψηλότερες πλαγιές του Ελικώνα και ελαιώνες στις  χαμηλότερες μέχρι το Σαράντι, Λιοτρίβι, ερείπια του οποίου σώζονται   στο Καταφύκι, ιδιόκτητο Λιμάνι, εμπορική επικοινωνία με την Πελοπόννησο κ.ά. Με την συσσώρευση πλούτου που έγινε αυτή  την εποχή, το μοναστήρι  επεκτάθηκε, διακοσμήθηκε και αγιογραφήθηκε σε μεγάλο βαθμό. 
Οι άγιοι ξένοιαστοι τσιφλικάδες μοναχοί ευδαιμονούσαν εν ζωή,  διότι ήσαν πλούσια τα ελέη του Θεού σε αυτό το τόπο.  Αντιθέτως,  οι εργαζόμενοι σκληρά  φτωχοί κολλήγοι στα κτήματα της μονής, λιμοκτονούσαν διότι ήσαν αμαρτωλοί  και έπρεπε να δουλέψουν σκληρά για να πληρώσουν το εισιτήριο για τον αιώνιο παράδεισο μετά τον θάνατό τους.  Αυτή η αντίθεση συσσώρευσε μίσος και  ήταν και η αιτία των υπερβολών που έγιναν κατά την διανομή της περιουσίας του. Ενώ δηλαδή ο Συνεταιρισμός Αγροτών Χωστίων που είχε την σχετική πρωτοβουλία και  στην κυριότητα του οποίου μεταβιβάστηκε η περιουσία, εξέφρασε την ευσέβεια των κληρούχων παραχωρώντας 4 οικόπεδα στην εκκλησία από τους κλήρους στους οποίους  διαιρέθηκε το Σαράντι,  δεν έπραξε το ίδιο και για το κτίριο της Μονής:  Διένειμε όλη την έκταση γύρω από το Μοναστήρι  μέχρι τα σταλάγματα των κεραμιδιών της.
 Ως γνωστόν, στις αρχές του 20ού αιώνα τα κινήματα των ακτημόνων αγροτών, που διεκδικούσαν την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών και την διανομή των μοναστηριακών περιουσιών σε όλη την χώρα είχαν αποκτήσει μεγάλη ισχύ. Στα Χώστια, τα τοπικά  κινήματα των Παλαιών Πολεμιστών και  των ακτημόνων Προσφύγων ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον  Συνεταιρισμό Αγροτών Χωστίων.  Με αυτή την ενότητα ισχυροποίησαν την θέση τους και έτσι στις 19 Μαρτίου  1927, πέτυχαν να πραγματοποιηθεί η βασική τότε επιδίωξη και διεκδίκησή τους: Να διανεμηθεί ολόκληρη η μοναστηριακή έκταση  σε 200 περίπου οικογένειες  Χωστιαναίων.

Σήμερα, το μοναστήρι των Ταξιαρχών, εκτός από την θρησκευτική, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία του, έχει  και μεγάλη ιστορική σημασία, αφού μαζί με την μονή Δομβούς, αποτέλεσε ένα σημαντική κέντρο για την επανάσταση του 1821 αλλά και για την δράση της Εθνικής Αντίστασης και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην περιοχή κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.  

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

                                                                                                 του Δημήτρη  Αλεξάνδρου

Το ρήμα ''διαβάζω'' δεν παίρνει προστακτική. Το ίδιο και τα ρήματα ''αγαπώ'',''ονειρεύομαι'',''ερωτεύομαι''. 
Μπορείτε να δοκιμάσετε. Σε διατάζω να διαβάσεις,να μ' αγαπήσεις, να ονειρευτείς'.
  Έτσι ξεκινάει το βιβλίο του Ντανιέλ Πενάκ ''Σαν ένα μυθιστόρημα'', Εκδόσεις Καστανιώτη, που ανιχνεύει με μοναδικό τρόπο από την πλευρά των γονιών και των δασκάλων το ζήτημα της φιλαναγνωσίας των παιδιών και των εφήβων.
Παγκόσμια ημέρα βιβλίου σήμερα και το μήνυμα του Πενάκ είναι σαφές.
Ας μετουσιώσουμε τη σχέση τη δική μας,των παιδιών και των μαθητών/τριων μας με το βιβλίο και την ανάγνωση, σε μια σχέση αγάπης,έρωτα και ονείρου.


Τρίτη, 21 Απριλίου 2015

Ν. ΤΣΟΜΣΚΙ: «ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ, ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ 1953»

Στην ιστοσελίδα  Iskra  δημοσιεύθηκε  η συνέντευξη του Ν. Τσόμσκι στην εκπομπή Global Conversation, του Euronews και στην Ιζαμπέλ Κουμάρ, o οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πολιτική των Βρυξελλών καταστρέφει την Ελλάδα, και η οποία έχει ως εξής:
euronews:  Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας. Ο κόσμος το 2015 φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ασταθής. Αν δούμε την μεγάλη εικόνα, αισθάνεστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για την κατάσταση του κόσμου στον οποίο ζούμε;
Νόαμ Τσόμσκι: Σε παγκόσμιο επίπεδο τρέχουμε προς το γκρεμό και μάλλον είμαστε αποφασισμένοι να πέσουμε. Έτσι μειώνουμε σημαντικά τις προοπτικές για μια πιο αξιοπρεπή επιβίωση στον πλανήτη γη.
euronews:  Ποιος είναι αυτός ο γκρεμός;
Νόαμ Τσόμσκι: Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο προβλήματα. Το ένα είναι η περιβαλλοντική καταστροφή που επίκειται και δεν έχουμε πολύ χρόνο για να την αντιμετωπίσουμε. Το δεύτερο είναι η απειλή του πυρηνικού πολέμου που μας κυνηγάει εδώ και 70 χρόνια και στην πραγματικότητα αυξάνεται. Αν κοιτάξετε την ιστορία μας, είναι θαύμα που έχουμε επιβιώσει.
euronews:  Σε ό, τι αφορά τον πυρηνικό πόλεμο βλέπουμε πως Ιράν και διεθνής κοινότητα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Μήπως αυτό σας δίνει μια αχτίδα ελπίδας πως ο κόσμος μας μπορεί να γίνει ένα ασφαλέστερο μέρος;
Νόαμ Τσόμσκι: Είμαι υπέρ των διαπραγματεύσεων με το Ιράν, αλλά θεωρώ πως είναι σε τελείως λάθος δρόμο. Υπάρχουν δύο κράτη, το ένα στη Μέση Ανατολή, που εξαπολύουν επιθέσεις βίας και προχωρούν σε τρομοκρατικές πράξεις και παρανομίες. Αυτές οι δύο χώρες διαθέτουν τεράστια πυρηνικά οπλοστάσια, όμως για κάποιο λόγο τα δικά τους πυρηνικά δεν αποτελούν πρόβλημα.
euronews: Αν δούμε την κατάσταση στην Ευρώπη, υπάρχει και ένα άλλο ενδιαφέρον φαινόμενο. Βλέπουμε την Ελλάδα να κινείται προς την Ανατολή, μετά τις επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε ακόμη τους Podemos στην Ισπανία να κερδίζουν έδαφος, ενώ έχουμε και σοβαρές εξελίξεις στην Ουγγαρία. Βλέπετε πως η Ευρώπη ευθυγραμμίζεται με τα ρωσικά συμφέροντα;
Νόαμ Τσόμσκι: Ρίξτε μια ματιά σε όσα συμβαίνουν. Η Ουγγαρία είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία, μετά από εντολή του λαού που είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει πλέον να εφαρμόζει τις πολιτικές των Βρυξελλών και πως οι γερμανικές τράπεζες καταστρέφουν τη χώρα. Η επίδραση των πολιτικών αυτών, πράγματι αύξησε το ελληνικό χρέος. Το 50% των νέων είναι άνεργοι και περίπου το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Ελλάδα καταστρέφεται.
euronews:  Οπότε το ελληνικό χρέος πρέπει να διαγραφεί;
Νόαμ Τσόμσκι:  Ναι, ακριβώς όπως έγινε με τους Γερμανούς το 1953. Τότε η Ευρώπη διέγραψε το μεγαλύτερο μέρος του Γερμανικού χρέους. Το ίδιο να γίνει και τώρα. Έτσι η Γερμανία κατάφερε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος μετά τις μεγάλες καταστροφές του πολέμου.
euronews:  Θα ήθελα να κλείσουμε αυτή την συνέντευξη γιατί δεν έχουμε άλλο χρόνο, με μια ερώτηση από τον Ρόμπερτ Λάιτ. Ρωτάει λοιπόν, «Τι σας δίνει ελπίδα;»
Νόαμ Τσόμσκι:  Τι μου δίνει ελπίδα..Μερικά πράγματα για τα οποία έχουμε μιλήσει. Η ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής για παράδειγμα. Αυτό είναι ιστορικής σημασίας. Δείτε τι συνέβη, στη σύνοδο κορυφής της αμερικανικής ηπείρου στον Παναμά. Στις πρόσφατες συναντήσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλήρως απομονωθεί. Είναι μια ριζική αλλαγή σε σχέση με 10 ή 20 χρόνια πριν, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά διοικούσαν την Λατινική Αμερική. Στην πραγματικότητα, ο λόγος για τον οποίο ο Ομπάμα έκανε χειρονομίες καλής θέλησης προς την Κούβα, ήταν για να ξεπεράσει την απομόνωση της χώρας του. Αυτή την στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απομονωθεί και όχι η Κούβα. Τα σημάδια αισιοδοξίας στην Ευρώπη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Podemos. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει επιτέλους μια λαϊκή εξέγερση εναντίον των καταστροφικών οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που προέρχονται από τη γραφειοκρατία και τις τράπεζες, και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Πρέπει να είναι.

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

Ερώτηση για την καταστροφή καλλιεργειών από πλημμύρες στο Δήμο Θηβαίων

Την παρακάτω ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την  καταστροφή καλλιεργειών από πλημμύρες στο Δήμο Θηβαίων κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας Θανάσης Σκούμας.
Οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις, από τα τέλη Φεβρουαρίου, δημιούργησαν εκτεταμένες πλημμύρες σε μεγάλη έκταση αγροτικών γαιών και συνακόλουθα πολύ μεγάλες καταστροφές, κυρίως σε σιτηρά αλλά και σε άλλες καλλιέργειες, σε πολλές περιοχές του Δήμου Θηβαίων. Αξίζει να τονισθεί, πως είναι δύσκολο να γίνει ο προγραμματισμός για τις νέες καλλιέργειες το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού τα νερά παραμένουν στις υπό καλλιέργεια εκτάσεις. Η προσπάθεια αντλήσεως του τεράστιου όγκου νερού γίνεται κυρίως με ίδια μέσα των αγροτών. Επισημαίνουμε, ότι ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες και στις 4 δημοτικές ενότητες του Δήμου Θηβαίων, ήτοι Βαγίων, Θήβας, Θίσβης και Πλαταιών.
Καθίσταται προφανές, ότι απαιτείται κατεπείγουσα επίσκεψη και καταγραφή των καταστροφών από κλιμάκια του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ, προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η αποζημίωση των παραγωγών από τις εκτεταμένες καταστροφές.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες της καταγραφής των ζημιών και της αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών;
       Αθήνα, 31 Μαρτίου 2015                                 Ο ερωτών Βουλευτής

                                                                                Σκούμας Αθανάσιος