Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Και άλλες αντιδραστικές παρεμβάσεις προωθούν Κυβέρνηση και κεφάλαιο στο ασφαλιστικό

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας  "Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ" αναφέρει τα ακόλουθα:

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η κοινωνική ασφάλιση είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσειες της εργατικής τάξης και συνδέεται με το μεροκάματο, τις εργασιακές σχέσεις, τις παροχές υγείας – πρόνοιας και τη σύνταξη.
Αυτή η κατάκτηση έχει μπει στο στόχαστρο του κεφαλαίου εδώ και χρόνια και όπως επιβεβαιώθηκε στην πράξη, το χτύπημα των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων αποτέλεσαν το επίκεντρο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που σχεδίασαν και υλοποιούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εκάστοτε κυβερνήσεις για να υπηρετήσουν τις ανάγκες και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Η πολιτική τους στοχεύει στη μείωση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές υπηρεσίες και στην ελάφρυνση, εώς και την οριστική απαλλαγή κράτους και εργοδοτών ακόμα και από τις ελάχιστες υποχρεώσεις τους προς την κοινωνική ασφάλιση.
Ταυτόχρονα, μετατρέπουν την ασφάλιση – υγεία – πρόνοια – σύνταξη, σε πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου και ρίχνουν βορρά τους εργαζόμενους στους ιδιώτες.
Πρόκειται για την ίδια πολιτική που χτυπάει συνολικά τα δικαιώματά μας, μειώνει μισθούς, αυξάνει τη φορολογία, για να χαρίζει από την άλλη, χρηματοδοτήσεις, απαλλαγές και μεγαλύτερα κέρδη στη μεγαλοεργοδοσία.
Έτσι προωθείται η ενιαία επίθεση από κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα φέρει νέα, μεγαλύτερα προβλήματα σε κάθε χώρο δουλειάς, στους συνταξιούχους, στην υγεία.
Συγκεκριμένα το επόμενο διάστημα εφαρμόζουν και προωθούν:
Τη μείωση και κατάργηση οικογενειακών και άλλων επιδομάτων.
Από 1/7/14 μειώνουν 5,2% τις επικουρικές συντάξεις και ενεργοποιούν μηχανισμούς που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην οριστική κατάργηση τους, ενώ από 1/1/15 έρχεται νέο χτύπημα στις κύριες συντάξεις, στον υπολογισμό τους, στα ποσοστά αναπλήρωσης κ.ά., καθώς και περιορισμένη συμμετοχή του κράτους.
Την ενίσχυση σύστασης επαγγελματικών ταμείων και εισδοχής ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
 Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και στα γενικά, αφού θα τα συνδέουν με το προσδόκιμο ζωής.
Περιορισμό των ταμείων που θα φέρει συμπίεση – κατάργηση παροχών και δικαιωμάτων.
Από 1/7/14 μειώνουν ακόμη κατά 2,9% τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και κατά 1% των εργαζομένων λέγοντας μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση του μισθού τους.
Εδώ η κοροϊδία ξεπερνάει κάθε όριο, γιατί ενώ οι ίδιοι (κυβέρνηση και εργοδότες) με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τις μειώσεις μισθών που επέβαλλαν στέρησαν μεγάλα ποσά από το ΙΚΑ, θα έρθουν το επόμενο διάστημα και με πρόσχημα τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ, θα εξαπολύσουν νέα αντιασφαλιστική επίθεση.
Συνάδελφοι,  μόνο με αγώνα μπορούμε να σταματήσουμε την επίθεση στο ασφαλιστικό
Οι αντιασφαλιστικές αναδιαρθρώσεις δεν αποτελούν λογιστικό πρόβλημα αλλά πολιτικό. Η απαλλαγή κράτους και εργοδοτών από τις υποχρεώσεις τους, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, έχει βαθιά ταξικό περιεχόμενο.
Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος, ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι μπροστά στις νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό νομίζοντας ότι «αργεί η σύνταξη» ή να αποδέχονται ότι δεν θα την πάρουν ποτέ.
Έχουμε καθήκον και υποχρέωση απέναντι στη ζωή μας, στο μέλλον των παιδιών μας, να αντiσταθούμε στην εξαθλίωση. Να μην επιτρέψουμε σε κυβέρνηση και εργοδότες να διαλύσουν την κοινωνική ασφάλιση.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε, διεκδικώντας και παλεύοντας για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του εξασφαλίσει αξιοπρεπή ζωή μετά τον εργασιακό βίο και θα του προσφέρει δωρεάν, αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας και περίθαλψης. Προϋπόθεση είναι σήμερα να μην επιτρέψουμε άλλη επιδείνωση στη ζωή μας, να μην χαμηλώνουμε τις απαιτήσεις μας και να μην περιμένουμε λύσεις από τα πάνω που δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ.
Να οργανώσουμε τον αγώνα μας, αφού ενημερωθούμε και συζητήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς για τις εξελίξεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και να έχουμε καθαρό ότι για να είναι νικηφόρος ο αγώνας μας, πρέπει να έχει προσανατολισμό απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις της με απαίτηση για:

ΕΝΙΑΙΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας   “Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ”                                          

Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

Γιάννης Σταθάς: Απαράδεκτη η υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Προδρόμου.

Σε επίκαιρη ερώτησή του που απευθύνεται προς τον προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας Γιάννης Σταθάς αναφέρει τα ακόλουθα:

Ερώτηση Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Απαράδεκτη η υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Προδρόμου.

Με το ΦΕΚ 1329/26-5-2014 τεύχος Β΄ αποφασίσθηκε η συγχώνευση του 2θέσιου Δημοτικού Σχολείου Προδρόμου (Χωστίων) στο Δημοτικό Σχολείο Δομβραίνας καθώς επίσης και η κατάργηση του Νηπιαγωγείου Προδρόμου (Χωστίων).
Η απόφαση αυτή ελήφθη αντίθετα με την υπ΄αριθ΄446/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας, η οποία σημειωτέων είχε εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία, και της υπ΄αριθ. 14/2013 απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Προδρόμου  σύμφωνα με τις οποίες δεν θα πρέπει να καταργηθεί το Δημοτικό Σχολείο Προδρόμου και το Νηπιαγωγείο Προδρόμου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Τοπική Κοινότητα Προδρόμου, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, έχει 578 κατοίκους. Επίσης,  είναι η πιο απομακρυσμένη περιοχή του Δήμου Θηβαίων και ορισμένοι μαθητές του σχολείου οι οποίοι κατοικούν στον οικισμό Σαράντι, ο οποίος απέχει επτά (7) χιλιόμετρα από τον Πρόδρομο, θα αναγκασθούν να μετακινούνται προς Δομβραίνα, δηλαδή σε απόσταση 15 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα καθημερινά να διανύουν 30 χιλιόμετρα.
Επιπρόσθετα, για τη σχολική χρονιά 2014-15 είναι απαραίτητη η  τοποθέτηση ενός ακόμη εκπαιδευτικού στο Δημοτικό Σχολείο, καθώς κατά το περασμένο σχολικό έτος (2013-14) υπηρέτησε μόνο ένας εκπαιδευτικός, παρά το γεγονός ότι  το σχολείο  είναι 2θέσιο.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Προδρόμου να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην τοπική κοινωνία;
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση τοποθέτηση δεύτερου εκπαιδευτικού στο Δημοτικό Σχολείο Προδρόμου;
                                                                                                             23/6/2014 
Ο ερωτών βουλευτής

Σταθάς Γιάννης 

Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Δήμου Θηβαίων: Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Χωστίων

ΤονΔημοτικό Σχολείο και τα Χώστια, από την έκδοση
"ΧΩΣΤΙΑ" της Πολιτιστικής-Χορευτικής Ομάδας
Με ανακοίνωση, που εξέδωσε το Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Δήμου Θηβαίων καταγγέλλει την απόφαση για κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Χωστίων, η οποία δημοσιεύθηκε την επομένη των εκλογών και ζητά την ανάκλησή της, Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Με την υπ’ αριθμό 72624/Δ4/12-05-2014 κοινή Υπουργική Απόφαση των Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και Υφυπουργού Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, (δημοσίευση με αριθμό ΦΕΚ Β-1329/26-05-2014), συγχωνεύονται και καταργούνται μεταξύ πολλών άλλων σχολείων και τα σχολεία των Χωστίων. Ειδικότερα: Συγχωνεύεται το 2/Θ δημοτικό σχολείο Προδρόμου (Χωστίων) στο δημοτικό σχολείο Δομβραίνας και γίνεται 6/Θ στη Δομβραίνα. Δηλαδή καταργείται το δημοτικό σχολείο των Χωστίων. Επίσης καταργείται το νηπιαγωγείο Προδρόμου (Χωστίων).
Σημειώνουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας είχε ασχοληθεί με το θέμα αυτό και είχαν εκδοθεί δύο αποφάσεις. Η πρώτη (420/2013) είχε αναβάλλει το θέμα προκειμένου να έχει την έγγραφη άποψη του τοπικού συμβουλίου Χωστίων. Το τοπικό συμβούλιο Χωστίων έλαβε κατόπιν την με αριθμό 14/13-12-2013 απόφαση της με την οποία είχε αποφασίσει ομόφωνα: «ΟΧΙ στην συγχώνευση του Δ. Σχολείου Χωστίων με το Δ. Σχολείο Δομβραίνας με έδρα τη Δομβραίνα, και ΟΧΙ στην κατάργηση του Νηπιαγωγείου Χωστίων αλλά λειτουργία και ενίσχυση του Νηπιαγωγείου με 6 παιδιά». 
Στη συνέχεια λήφθηκε η δεύτερη απόφαση 446/16-12-2013  Δ. Σ. Θήβας, με την οποία αποφασίστηκε, με πλειοψηφία 23 έναντι 2 μειοψηφούντων, ότι δεν πρέπει να γίνει συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου Χωστίων σε αυτό της Δομβραίνας και επίσης ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το Νηπιαγωγείο Χωστίων.
Παρά ταύτα η κυβέρνηση με την απόφαση της, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ την επόμενη των ευρωεκλογών, προχώρησε στα προειλημμένα, ακριβώς την επαύριο των εκλογών.
Το Δημοτικό Σχολείο Χωστίων σε παλιές καλές στιγμές
 Η κυβερνητική απόφαση αυτή, είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης, που στο όνομα της δήθεν ορθολογικής λειτουργίας των σχολείων, συρρικνώνει τη δημόσια παιδεία, και τις δαπάνες για την παιδεία, προαναγγέλλει νέες επιπτώσεις στους εκπαιδευτικούς, επιβαρύνει γονείς, μαθητές και κοινωνίες με νέα κόστη και βάρη, υποβαθμίζει την παιδαγωγική διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει και καταργεί θεσμούς και σχολικές μονάδες εντελώς απαραίτητες για την αυτονόητη ελάχιστη λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων και των τοπικών κοινωνιών. Αγνοεί εντελώς τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων. 
Καταγγέλλουμε αυτήν την απαράδεκτη απόφαση, και ζητούμε από τη δημοτική αρχή της Θήβας να πράξει το αυτονόητο. Να καταγγείλει την κυβέρνηση. Να ληφθεί αμέσως απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία να ζητείται η κατάργηση της απόφασης. Να επιδιωχθεί άμεσα συνεργασία με όλους τους Δήμους των οποίων καταργούνται σχολεία, για κοινή δράση, καθώς και με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών και των γονέων της περιοχής μας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο για την ανάκληση της απόφασης."  

                   ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ  2-6-2014