Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015

Ο Μεϊμαράκης ξυρίζει το μουστάκι του για προεκλογικούς λόγους!!

Κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση στο προτεκτοράτο, καθώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποφάσισε να ξυρίσει το μουστάκι του, για να ανταγωνιστεί τον Αλέξη Τσίπρα.
Καθώς όλο και πιο πολλοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει καλύτερα την Δεξιά -και σκέφτονται να τον ψηφίσουν-, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποφάσισε να ξυρίσει την μουστάκα, για να σταματήσει την διαρροή ψήφων προς τον ΣΥΡΙΖΑ που μετετράπη σε κόμμα «ο Τσίπρας και κάτι άλλοι».
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν ήθελε να ξυρίσει το μουστάκι γιατί του κρύβει λίγο την σκατόφατσα και «κόβει» κάπως την καράφλα, αλλά δέχεται πιέσεις από την βάση του κόμματος που τον βρίσκει εντελώς μπαστουνόβλαχο και δυσκολεύεται να ταυτιστεί μαζί του γιατί τους θυμίζει την καταγωγή τους από τα κωλοχώρια τους που δεν είχαν τουαλέτα και τα έκαναν πίσω από τα κυπαρίσσια, ενώ σκουπίζονταν με τα χόρτα.
Το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να πείσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να φορέσει περουκίνι και να μην φοράει γραβάτα, ενώ σκοπεύουν να του ρίξουν από δίπλα και μια θεογκόμενα, για να τον πλασάρουν σαν τον Έλληνα Ντόναλντ Τραμπ.
Στη Νέα Δημοκρατία έχουν αντιληφθεί πως οι Έλληνες ξέρουν πως οι εκλογές δεν έχουν απολύτως καμία σημασία -αφού το Μνημόνιο είναι δεδομένο και σχεδόν όλα τα κόμματα μνημονιακά και προσκυνημένα-, οπότε το παιχνίδι θα παιχτεί στο lifestyle και στο χαβαλέ.
Κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διαφωνούν με την μεταμόρφωση του Μεϊμαράκη, και πιστεύουν πως πρέπει να τονιστούν τα βουκολικά στοιχεία που διαθέτει και να εμφανίζεται στα κανάλια και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις ντυμένος τσολιάς, ώστε να περάσει το μήυνμα της επιστροφής στις ρίζες και να λανσάρει την πολιτική πρόταση «Μνημόνιο με φουστανέλα».
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αλλάξει το στιλ του -και θα συνεχίσει να φοράει Armani-, ενώ θα προσπαθήσει να περάσει στον κόσμο το ύφος του προβληματισμένου ηγέτη, σηκώνοντας τα φρύδια του και σουφρώνοντας τα χειλάκια του.
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να πολώσουν το κλίμα, με στόχο να πολωθεί η εκλογική αναμέτρηση και να τους ψηφίσουν τα χάπατα, αλλά τους ενώνει το Μνημόνιο και δεν μπορούν να βρουν κάτι που να τους χωρίζει.

Ο μεγάλος προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία δεν είναι τόσο οι εκλογές, όσο η ανακοίνωση της συνεργασίας τους στην κυβέρνηση, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να φάνε πολλά γιαούρτια.
                                                                           πηγή:  http://pitsirikos.net/

Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015

O αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος στο εκτελεστικό απόσπασμα του 3ου μνημονίου!

                                     Του Τάσου Κανταρά
Το 3ο μνημόνιο πήρε ψήφο εμπιστοσύνης 222 βουλευτών. Ψήφο ενός ευρύτερου μνημονιακού τόξου στο επίπεδο του πολιτικού προσωπικού της παρούσης Βουλής, αλλά όχι και αντίστοιχης κοινωνικής νομιμοποίησης. Το πώς αυτό το μνημόνιο θα υλοποιηθεί, είναι μια άλλη συζήτηση. Το σίγουρο είναι, πως το κοινωνικό τοπίο στη πορεία εφαρμογής του νέου μνημονίου, αναμένεται να επιβαρυνθεί σωρευτικά και να παράξει ανεπανάληπτες κοινωνικές εκρήξεις. Ο κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής της χώρας, είναι πια υπαρκτός. Παραπλανητικές περιγραφές και προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας, δεν πείθουν κανέναν. Ούτε και όσους, τις τελευταίες μέρες, επιδιδόμενοι σ αυτή την προσπάθεια, θεοποιούν ένα «καλό» λόγο για την ρύθμιση του χρέους μετά το 2022! Εξάλλου δεν πέρασε πολύς καιρός και οι θύμησες είναι ακόμη φρέσκες, όταν οι κ.κ Σαμαράς, Στουρνάρας και Βενιζέλος μιλούσαν για  πρωτογενή πλεονάσματα, ελεγχόμενη διαχείριση του χρέους και έξοδο της χώρας στις περίφημες ελεύθερες αγορές! Και τότε ορθώς δεν τους πίστεψε κανένας.
Τις παλιότερες μνημονιακές πολιτικές τις απέρριψε συνολικά η κοινωνία και δεν προκύπτει από πουθενά, πως στις νέες θα έχει διαφορετική στάση. Και πως θα μπορούσε να γίνει άλλωστε, όταν αυτές εκτόξευσαν το ποσοστό ανεργίας στο 60%! Όταν οδήγησαν σε απώλεια χιλιάδων θέσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καταστάσεις που δεν βίωσε σε τέτοιο μέγεθος η εργατική τάξη μετά την μεταπολίτευση. Όταν οδήγησαν τους περισσότερους συνταξιούχους, σε δικαιούχους ισχνών βοηθημάτων. Όταν μετέτρεψαν τους επαγγελματίες, σε κατηγορία εξαθλιωμένων προλετάριων. Μια μεγάλη τάξη λαϊκών στρωμάτων, που ξεπερνά το 80% και στήριξαν το συγκλονιστικό 62% του ΟΧΙ. Το οποίο θα κινούνταν στα επίπεδα του 80%, αν δε τρομοκρατούνταν ένα μέρος των πολιτών, από τα Στούκας των Θεσμών και των διαπλεκομένων ΜΜΕ.
Έχει ενδιαφέρον όμως, η κατάσταση μιας ιδιαίτερα μεγάλης κοινωνικής ομάδας, η οποία συνέβαλλε καθοριστικά στο εκλογικό αποτέλεσμα της 25/1 και κυρίως στο δημοψήφισμα του ιστορικού ΟΧΙ. Μια ματιά στο εκλογικό χάρτη των αγροτικών περιφερειών, θα πείσει και τον πιο δύσπιστο.
Είναι οι έχοντες σχέση με τον πρωτογενή τομέα γενικότερα. Κοινωνική ομάδα που είδε το εισόδημα της, να μειώνεται κατά 2,5 δις την πενταετία των μνημονίων. Που είδε το κόστος παραγωγής να αυξάνεται κατά 30%, το κόστος ενέργειας κατά 64% και τους φόρους κατά 93%! Που είδε το μερίδιο της παραγωγής στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας, να πέφτει στο 3%! Που το αρνητικό ισοζύγιο προϊόντων, ξεπερνά τα 2 δις/έτος. Και όλα αυτά συνέπεια των μνημονίων 1 και 2.
Τώρα θα αρχίσουμε να προσθέτουμε σ όλα αυτά, τις συνέπειες από τα νέα σφαγιαστικά μέτρα που το κουαρτέτο επέβαλλε με το μνημόνιο 3. Εν ολίγοις:
Με την υπαγωγή των αγροτών στο φορολογικό καθεστώς του ελεύθερου επαγγελματία. Που σημαίνει ότι οι αγρότες θα τηρούν βιβλίο εσόδων εξόδων και θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ θα ισχύει προκαταβολή φόρου 100%.
Με την κατάργηση της επιστροφής μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και την κατάργηση των επιστροφών ΦΠΑ. Με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Με την κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.
Με την μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016. Με την αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Με την αύξηση του Φ.Π.Α των αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%. Με την αύξηση του Φ.Π.Α των συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 23%.
Με ρυθμίσεις, που εξοντώνουν όσους εργαζόμενους η μικροεπαγγελματίες, χρησιμοποιούν την αγροτική ενασχόληση, ως συμπληρωματικό εισόδημα για να αντέξουν την βαρβαρότητα της κρίσης.
Τέλος με όλες τις συνέπειες που θα φορτωθούν και οι παραγωγοί, όπως και τα υπόλοιπα χειμαζόμενα στρώματα, από τα συνολικά ψηφισθέντα μέτρα.
Στο πρόγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογραμμίσει την σημασία του πρωτογενούς τομέα στις συνθήκες που διέρχεται η χώρα. Την ανθρωπιστική κρίση που χτυπάει βιαίως τα αστικά κέντρα και όχι μόνο, που μπορεί να αντιμετωπισθεί -πέραν των άλλων μεγάλων πολιτικών επιλογών μιας Αριστερής κυβέρνησης -και από έναν αγροτικό τομέα- ατμομηχανή η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θα διεκδικήσει το μεγάλο μερίδιο της αγροτικής οικονομίας στην γενικότερη οικονομία της χώρας.
Υπογράμμιζε πως αυτή η παραγωγική ανασυγκρότηση θα κινείται στον αντίποδα της ακολουθούμενης πολιτικής. Πως απαιτεί σχεδιασμό, ισχυρό και υπό εθνικό και κοινωνικό έλεγχο χρηματοπιστωτικό πυλώνα, ερευνητική και παραγωγική υποστήριξη, εθνικές πολιτικές που θα έρχονται σε σύγκρουση και θα αμφισβητούν της κατευθύνσεις της λεγόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Την Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία έχει καταστεί ένα νεοφιλελεύθερο εργαλείο που παρέδωσε την αγροτική παραγωγή στην κερδοσκοπική ασυδοσία του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου. Με την υπογραφή διμερών και περιφερειακών συμφωνιών «ελεύθερου εμπορίου» με τρίτες χώρες, με στόχο την προώθηση των βιομηχανικών εξαγωγών των κυρίαρχων της Ε.Ε και με θύμα την μικρομεσαία παραγωγή.
Με πιο τρόπο θα υλοποιηθούν οι προγραμματικές και συνεδριακές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αφορούν τον πρωτογενή τομέα, εντός ενός βάρβαρου αδιέξοδου και ατελείωτου μνημονιακού τούνελ; Η απάντηση είναι σαφέστατη. Με κανένα τρόπο.
Το σχέδιο κοινωνικής ισοπέδωσης που επέβαλλε κατ αρχήν η τρόϊκα και σήμερα το κουαρτέτο, με στόχο την εξυπηρέτηση των πιστωτών, θα σαρώσει τα πάντα. Θα διαλύσει παντελώς τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Εκ των πραγμάτων, για την κοινωνία, για τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα, για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους η επιλογή είναι μία. Η απόκρουση αυτού του σχεδίου, η αποτροπή της ολοκληρωτικής παραγωγικής καταστροφής.
Είναι σίγουρο πως μετά το πρώτο σόκ, ακολουθεί η αφύπνιση. Οι αγρότες –κτηνοτρόφοι τιμώντας τις ιστορικές ταξικές και πατριωτικές παραδόσεις τους, θα διεκδικήσουν το μέλλον το δικό τους, το μέλλον της πατρίδας. Θα περάσουν γρήγορα από τα «χαμηλά» της πρώτης απογοήτευσης, στα «διάσελα» των νέων ταξικών και εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων. Τα τελευταία χρόνια δείξανε πως είναι βασική κοινωνική δύναμη της νέας Αντίστασης. Του ΟΧΙ μέχρι τέλους!

*Ο Τάσος Κανταράς είναι μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ και αντιπρόεδρος Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης. Διετέλεσε υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

                                                                                                                    πηγή:  http://iskra.gr/

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015

Απορρίφθηκε η πειραματική απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένου δάκου της ελιάς

Η βρετανική εταιρεία Oxitec σχεδίαζε να απελευθερώσει στο περιβάλλον γενετικά τροποποιημένο (γ.τ.) δάκο της ελιάς, στην Ισπανία (Καταλονία). Τα έντομα είναι γενετικά τροποποιημένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι θηλυκοί απόγονοι να πεθαίνουν στο στάδιο της προνύμφης μέσα στις ελιές. Οι ανησυχίες γι αυτό το σχέδιο προκάλεσαν μεγάλη κινητοποίηση και μια καμπάνια συλλογής υπογραφών.


Σύμφωνα όμως με τα τελευταία νέα με ημερομηνία 6 Αυγούστου 2015 ο γενικός διευθυντής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Καταλωνίας αρνήθηκε να εγκρίνει την αίτηση της Oxitec για την πειραματική απελευθέρωση γ.τ. δάκου της ελιάς στην Ταραγόνα της Ισπανίας. Το σχέδιο της εταιρίας ήταν να απελευθερώνει 5000 γ.τ. μύγες την εβδομάδα επί ένα έτος, δηλαδή ένα σύνολο 2 εκατομμυρίων γ.τ. δάκων σε έναν ελαιώνα ενός στρέμματος κλεισμένο με δίχτυ. Ωστόσο, καθώς η Γ.Δ. Γεωργίας θεώρησε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να εγγυηθεί την απομόνωση των εντόμων, ενημέρωσε την Oxitec για την αρνητική της απόφαση και έτσι αυτή απέσυρε την αίτησή της. Ο φάκελος της αίτησης είχε προωθηθεί για εξέταση από την Καταλανική Επιτροπή για την Βιοασφάλεια στην Γεωργία, το αρμόδιο όργανο της κυβέρνησης για την έγκριση ή την απόρριψη δραστηριοτήτων με ΓΤΟ. Παρόμοια αίτηση της Oxitec είχε απορριφθεί ξανά το 2013.

                                                                                πηγή:   http://naturefriends-gr.blogspot.gr/

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015

Επιβλητικό κάλλος και αρχαία δύναμη: Αποκαθίσταται το φρούριο των Αιγοσθένων

Καιρό τώρα οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών μιλούν για την ιδιαιτερότητα του έργου στα Αιγόσθενα.
Δεν είναι οι σιδερένιες σκαλωσιές που «ντύνουν» τον έναν από τους δύο πύργους του φρουρίου. Oύτε οι καταρρεύσεις και οι παραμορφώσεις από τους σεισμούς του 1981 που ανάγκασαν τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού να αποσυναρμολογήσουν τους δόμους στη ΝΑ γωνία της Ακρόπολης. Όσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», ο αέρας που δεν αφήνει ούτε τις ημέρες της ζέστης που «λιώνει» η Αθήνα ήσυχο τον γερανό να προχωρήσει το έργο όπως ορίζουν τα χρονοδιαγράμματα του ΕΣΠΑ.
Αν και το συνεργείο είναι συντονισμένο με όλα τα σκαμπανεβάσματα που δημιούργησαν στα έργα του ΥΠΠΟ οι καθυστερήσεις και τα τελευταία γεγονότα των capital controls, ακόμη κι ένα μη ασκημένο βλέμμα κατανοεί πως η ανάταξη στους αρχαίους πύργους των Αιγοσθένων είναι από τα δύσκολα αναστηλωτικά έργα. Επιβαρύνεται με τις μετακινήσεις των εργαζομένων από την Αθήνα στο Πόρτο Γερμενό, τις μεταβολές του καιρού, τη θέση των πύργων.
Οι χρόνοι μοιάζουν πια οριακοί. Ομως ο ΝΑ πύργος του αρχαίου φρουρίου των Αιγοσθένων, αν και αποσυναρμολογήθηκε για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη βάση του, θα είναι έτοιμος εκτός απροόπτου το φθινόπωρο, ενώ οι προσπάθειες για τον βορειοανατολικό εντείνονται ώστε να ολοκληρωθεί κι αυτός το πολύ έως το τέλος του χρόνου.
Από τα σπουδαιότερα μνημεία αρχαίας αμυντικής φρουριακής αρχιτεκτονικής, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη που φτάνει μέχρι εκεί, με την επιβλητική ομορφιά του, τη στρατηγική θέση του με θέα στον Κορινθιακό κόλπο (κοντά στην παραλία του Πόρτο Γερμενού) αλλά και τα τμήματα που σώζονται στην αυθεντική τους μορφή.
Οπως γράφει η Γιώτα Σύκκα στην «Καθημερινή», το έργο των σωστικών επεμβάσεων στερέωσης του ΝΑ πύργου εντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2007-2013» και εκτελείται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών (πρώην Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), με προϋπολογισμό 2.184.000 ευρώ και χρονοδιάγραμμα το τέλος Οκτωβρίου.

Μακάρι τέτοιες επεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να ευωδοθούν και να επεκταθούν βορειότερα στον Κορινθιακό, όπου υπάρχουν εξίσου σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία,  όπως το κάστρο των Κορσειών, που αναμένει  χρόνια τώρα το ενδιαφέρον της Αρχαιολογίας και την μέριμνα της Πολιτείας.

Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015

«Πέστε μου την εναλλακτική λύση»

                                                                                                                       του Θανάση Σκούμα

Μας ζήτησαν να τους πούμε την εναλλακτική, αφού είχαν συμφωνήσει. Αλλιώς να σωπάσουμε. Μόνο που σε πέντε μήνες διαπραγμάτευσης, δεν μας ρώτησαν. Και κατέληξαν, ότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική από τα μνημόνια. Δηλαδή: “There is no alternative” (ΤΙΝΑ). Δεν υπάρχει εναλλακτική. Με απλά λόγια ο νεοφιλελευθερισμός, η λιτότητα, η συντριβή των ταξικά κυριαρχούμενων είναι η μόνη οδός. Μας λένε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανάταξης για τα λαϊκά στρώματα. Μετά από 5 μήνες διαπραγμάτευσης, εκτός οποιασδήποτε συλλογικής κατεύθυνσης και έγκρισης, ήρθε η ΤΙΝΑ. Αφού πρώτα έγινε το δημοψήφισμα. Που βροντοφώναξε ΟΧΙ. Αυτή η λαϊκή βούληση, η δημοκρατία, δεν εφαρμόστηκε. Όπως θα έλεγαν κάποιοι, “This is coup”!!!. Γιατί ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα αρνήθηκε την λιτότητα και τη συμφωνία-πρόταση Γιούνγκερ και είδε ότι το ΟΧΙ σε αυτή την συμφωνία, (που λίγες μέρες μετά συνάφθηκε ακόμα πιο επώδυνη) έγινε ΝΑΙ, κατά την αυθαίρετη προτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι κατά την προτίμηση του ελληνικού λαού.
Η έλλειψη εναλλακτικής όμως, φαίνεται να δρομολογήθηκε για να επικυρωθεί, αφού απουσίαζε ως στρατηγική. Η λογική της ανάθεσης, χωρίς τη συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα, η κατά το δοκούν αντίληψη «της σωτηρίας από τη χρεωκοπία», έξω από προγράμματα και προτάγματα που διατυπώθηκαν συλλογικά επεξεργασμένα από τον λαϊκό ριζοσπαστισμό της αντίστασης στα μνημόνια, οδηγεί στην ΤΙΝΑ. Η τελευταία όμως δεν είναι τέκνο του ριζοσπαστισμού, αλλά αποτελεί πεπατημένη της πιο ακραίας συστημικής αντίληψης και πρακτικής.
Η άποψη δε, ότι θα «αντιρροπιστεί» το καταστροφικό μνημόνιο, με δήθεν άσκηση αντισταθμιστικής κοινωνικής πολιτικής, πέρα από αυταπάτη, είναι και επικίνδυνη λογική, αφού νομιμοποιεί (εξ αριστερών) το μνημόνιο και εκθέτει την παραδοχή, ότι η πολιτική αυτή είναι απαραίτητος όρος για να είναι «ευρωπαϊκή» χώρα η Ελλάδα. Η πολιτική λύση για κάποιους, είναι η «επανίδρυση» του ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως έχει ψηφιστεί το μνημόνιο. Στόχος, η επικύρωση της στρατηγικής του μετάλλαξης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα, χωρίς τα βασικά χαρακτηριστικά της ιστορικής του διαδρομής, τις πολιτικές αποφάσεις του Συνεδρίου του, τα ριζοσπαστικά του προτάγματα, που τόσο πολύ ενοχλούν την πολιτική και οικονομική ελίτ. Για να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα, ρετάλι του αντιμνημονιακού προοδευτικού ριζοσπαστισμού, που με τη γνωστή «υπευθυνότητα» των κλειστών ομάδων αποφάσεων, θα έχει την δυνατότητα να αισθανθεί ότι θέλει, εκτός από αυτό που διαμορφώθηκε ως ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική λύση της εκκαθάρισης του ΣΥΡΙΖΑ από το ριζοσπαστικό του στίγμα, δημιουργεί την απαραίτητη ευελιξία στην «ευρωπαϊκή» στρατηγική του ριφιφί στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, του ριφιφί στις συντάξεις και το δημόσιο πλούτο της χώρας, του ριφιφί στην δημοκρατία και την κυριαρχία της χώρας.
Η αποδοχή της υποτέλειας της πατρίδας μας, μετέρχεται τον μανδύα του «ευρωπαϊσμού» για να υπηρετεί την άτεγκτη εξάρτηση από την ευρωολιγαρχία και την ευρωζώνη, που η πολιτική της αμφισβήτηση, αποτελεί έγκλημα καθοσιώσεως και προκαλεί την επισταμένη επίθεση των ντόπιων ελίτ, γιατί τα συμφέροντα τους είναι απολύτως δεμένα με αυτήν. Και τα συντηρούν με την επιβολή του φόβου, όπως ανενδοίαστα ομολόγησε και ο κ. Γιούνγκερ.
Η ΤΙΝΑ, είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων της κλειστής ομάδας αποφάσεων, είναι η κατάληξη κάθε πορείας, χωρίς τις συλλογικές αποφάσεις και δεσμεύσεις σε προγραμματικές συμφωνίες και προτάσεις, χωρίς τη συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα στις εξελίξεις. Είναι η άρνηση της δημοκρατίας στο κόμμα και την κοινωνία.
Η εμπειρία των έξι τελευταίων μηνών, είναι η ήττα που απογοητεύει, διαμορφώνει όμως μια εντονότερη απόδραση του κόσμου, από τις αυταπάτες. Ο απολογισμός των μηνών αυτών, η πολιτική αξιολόγηση πρέπει να γίνει ανοικτά και δημιουργικά στον πλατύ κοινωνικό χώρο. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, η επίθεση ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα ευρύτερη, το πεδίο της πάλης πιο σκληρό. Η πάλη να μην ψηφιστεί το νέο μνημόνιο, είναι η άμεση προτεραιότητα. Η δημιουργία ενός μετώπου κοινωνικής αντίστασης και πολιτικής απάντησης στην μοιρολατρία και την υποταγή, είναι ο δρόμος.

Λέμε λοιπόν τη δική μας εναλλακτική, αυτήν που διατύπωσαν ο Μίκης Θεοδωράκης και πολλές προσωπικότητες, στο κάλεσμα τους: «Μπροστά στο νέο ολοκληρωτισμό των αγορών, το ίδιο, αν όχι περισσότερο επικίνδυνο από τους ολοκληρωτισμούς των δεκαετιών του 1930 και του 1940, δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να ενωθούμε και να πολεμήσουμε. Πρέπει να το κάνουμε τώρα».

Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015

Το συντονιστικό της Ιερισσού απαντά στον Αλ. Τσίπρα για τις Σκουριές

Με τις δηλώσεις του, περί της προστασίας των 5.000 εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός», στην συνέντευξη που έδωσε, την Τετάρτη 29-7 στον Κ. Αρβανίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο, ξέφτισε και τις τελευταίες ελπίδες όσων ήλπιζαν ότι η κυβέρνησή του κι ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, θα ήταν διαφορετικοί από τους προηγούμενους, τουλάχιστον ως προς την συνέπεια και την ηθική τους.
Δεν θα μείνουμε στο συνειδητό ψέμα (προέλευσης Άδωνη, Πάχτα, Μπόμπολα) περί 5.000 εργαζομένων, ούτε στο μικρότερο ψέμα των 2.000 που τους έκανε όταν πήγε να τα μαζέψει την επομένη, στην Κ.Ε. του κόμματός του, μετά την κατακραυγή που προκάλεσαν οι κατάπτυστες δηλώσεις του. Έχει όμως σημασία να επισημάνει κανείς ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε ως προμετωπίδα τους εργαζόμενους με τον ίδιο τρόπο που το κάνει εδώ και καιρό η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να είναι εκδικητική, ανέφερε. Ποιος του είπε πως το κίνημά μας θέλει την εκδίκηση από τους εργαζόμενους της εταιρείας, αυτούς που κι ο ίδιος χαρακτήριζε ως ομήρους της; Ας βρουν τρόπους να τους απασχολήσουν για να μην μείνουν άνεργοι, αν αυτό είναι το ζήτημα. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κοινωνικά δίκαιο είναι να μη χάσουν τις δουλειές τους τόσοι εργαζόμενοι. Αναρωτιόμαστε όμως, αφενός αν είναι κοινωνικά δίκαιο να τις χάσουν εκατοντάδες άλλοι, που θα πληγούν από τις καταστροφικές δραστηριότητες της εταιρείας. Αφετέρου, είναι απορίας άξιον αν μία κυβέρνηση της αριστεράς στηρίζει εργαζόμενους σε μία παράνομη και καταστροφική εταιρεία.
Εμείς, ως κίνημα, είχαμε, έχουμε και θα έχουμε μέχρι τέλους την τεκμηριωμένη θέση πως κάθε εξόρυξη στον Κάκαβο είναι καταστροφική και δεν θα μπούμε ποτέ σε διλήμματα και συνδιαλλαγές του τύπου: «ακυρώνουμε την μεταλλουργία, συνεχίζουμε την εξόρυξη στον Κάκαβο», που είναι άλλωστε και το σχέδιο της εταιρείας.
Το μεγάλο ηθικό ζήτημα είναι αλλού και το ξέρει πολύ καλά ο κ. Τσίπρας: Δεν μπορεί να καταστρέφεται ένας τόπος, μια οικονομία, μια κοινωνία, για να μην μείνουν άνεργοι κάποιοι εργαζόμενοι της εταιρείας που δέχτηκαν να πληρώνονται για να καταστρέψουν τον τόπο μας.
Νοιάστηκε το ίδιο για τους 350 αγωνιστές που διώκονται με βαριές κατηγορίες γιατί τόλμησαν να υπερασπιστούν τον τόπο τους; Δεν περίσσεψε στον κ. Τσίπρα μια στιγμή για να αναφερθεί στους διωκόμενους συναγωνιστές μας, οι κατηγορίες των οποίων προεκλογικά θεωρούνταν σχεδόν φρονηματικές.
Όσοι κάθεστε στο σπιτάκι σας, όσοι συνεργάζεστε με τους κατακτητές που ξεκοιλιάζουν και καταστρέφουν τον τόπο σας, θα έχετε πάντα μια κυβέρνηση να σας φροντίζει και να σας περιθάλπει. Όσοι αγωνίζεστε και θυσιάζετε τις ζωές σας, την ησυχία και την βόλη σας, θα είστε πάντα διωκόμενοι, απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Κάποιοι θα σας χρησιμοποιούν για να γίνουν υπουργοί, πρωθυπουργοί και βουλευτάδες και μετά οι ίδιοι θα σας δικάζουν ως εγκληματίες. Αυτό είναι το παράδειγμα ζωής που προτείνετε; Αυτή είναι η ηθική της «πρώτη φορά αριστεράς» σας;
Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλές αναφορές στο τι έλεγε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, όταν ερχόταν στην περιοχή μας και μιλούσε στον κόσμο, όταν έλεγε πως η κυβέρνηση της αριστεράς θα σταματήσει την καταστροφή της Χαλκιδικής αμέσως μόλις γίνει κυβέρνηση. Ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας οι δεσμεύσεις του και στην Ιερισσό και στην Θεσσαλονίκη και στην Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις. Ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας οι καταγγελίες των σημερινών υπουργών –όσο ήταν στην αντιπολίτευση- για το έγκλημα που σχεδίασαν και εκτελούσαν στην Χαλκιδική ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο και τον Πάχτα. Ηχεί ακόμα στα αυτιά μας η επίκληση -εκ μέρους του- των πολλών πορισμάτων της επιστημονικής κοινότητας που τεκμηρίωναν την οικολογική-οικονομική-κοινωνική καταστροφή της Χαλκιδικής απ’ αυτό το εξορυκτικό σχέδιο.

Για μας η επιλογή να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την οριστική μας δικαίωση είναι μονόδρομος. Οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό θα σημαίνει την καταστροφή του τόπου μας και των ζωών μας. και αυτό εμείς κ. Τσίπρα  δεν το διαπραγματευόμαστε.
                                                                                                            πηγή: http://iskra.gr/