Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων στις 5 Απρίλη, Κυριακή των Βαίων

Παρακάτω, παρουσιάζονται τα βασικά συμπεράσματα της πανελλαδικής ημερίδας που έγινε σχετικά με το ζήτημα των διοδίων, στις 28/3/15, στην Αθήνα, σε αμφιθέατρο της Περιφέρειας Αττικής. Αυτά είναι τα εξής: 
Οι δρόμοι είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό
Δρόμοι ελεύθεροι για όλους χωρίς διόδια
Παλεύουμε για ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης με καταγγελία των συμβάσεων παραχώρησης και έλεγχο και διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων από δημόσιο φορέα
Άμεσα μέτρα:
Απόσυρση Αστυνομίας από σταθμούς διοδίων
Κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων Ρέππα – Βορίδη
Αμνήστευση ποινικών αδικημάτων και αστικών υποχρεώσεων για αγώνες ενάντια στα διόδια
Κατάργηση του εικοσαπλάσιου
Κανένας νέος σταθμός διοδίων. Άμεση διακοπή εργασιών σε υπό κατασκευή σταθμούς και μη λειτουργία τους
Άμεσο πέρασμα της Αττικής Οδού στο δημόσιο
Διακοπή των διαδικασιών παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΙΣ 5 ΑΠΡΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στους αγώνες μας!

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015

"Το 1821 και η αλήθεια"

Με αφορμή την σημερινή επέτειο της ελληνικής  Επανάστασης του 21, παραθέτουμε μερικά  αποσπάσματα από την εισαγωγή του  διαχρονικά επίκαιρου   βιβλίου του Γιάννη Σκαρίμπα,  "Το 1821 και η αλήθεια": 

«Ο κατά μόνον το γένος και το θρήσκευμα του διαφέρων είναι ένας άγιος, μπρος στον κατά μόνο το «κατεστημένο» του διαφέροντα.
- Οι Τούρκοι δεν ήσαν οι χειρότεροι… Ο ελληνικός λαός δε θάκανε την επανάσταση για ν’ αποκαταστήσει και πολιτικά τους κοτζαμπάσηδες. Οι λέγοντες ότι η Επανάσταση ήταν μόνον Εθνική, ή είναι αδιάβαστοι, ή δε μας λένε την αλήθεια. Σκοτώνοντας τους Τούρκους ήξερε ότι σκοτώνει το σύμμαχο των κοτζαμπάσηδων. Χωρίς τον αφανισμό πρώτα αντουνού, δεν μπόραε να ξεπάτωνε τους άλλους. Το ότι σ’αυτό η Επανάσταση γελάστηκε, δεν παει ναπεί διόλου ότι τους εφείσθη. Θα τους πέρναε εν στόματι μαχαίρας. Το ότι νόμισε ότι για τούτο είχε καιρό, αυτό την έφαγε… Η Επανάσταση απότυχε…»
«Τα δύο Εικοσιένα
Το Εικοσιένα, όπως το ξέρουμε μέσα από την επίσημη ιστορική παράδοση, μοιάζει με τ’ αναστραμμένο είδωλο που βλέπουμε να καθρεφτίζεται στα θαμπά νερά μιας λίμνης. Είναι βέβαια η ίδια εικόνα, μα δοσμένη από την ανάποδη. Για να γνωρίσει κανείς τ’ αληθινό Εικοσιένα πρέπει να σκύψει πάνω σ’ άλλα κείμενα, σ’ εκείνα που προετοίμασαν το σηκωμό, σ’ αυτά που γράφτηκαν όσο βρόνταγε το καρυοφύλλι κι άστραφτε το γιαταγάνι και στ’ απομνημονεύματα των αγωνιστών - του Μακρυγιάννη, του Κασομούλη, του Κολοκοτρώνη, του Φωτάκου, τον Σπυρομήλιου, του Περραιβού, του Σπηλιάδη και τόσων άλλων.
Δύο ήταν τα Εικοσιένα: Το ένα του λαού και των πιο προοδευτικών ανθρώπων εκείνου του καιρού, το άλλο των κοτζαμπάσηδων και των πολιτικάντηδων. Του πρώτου οι ρίζες αντλούνε τους χυμούς τους από τα «Δίκαια του ανθρώπου» του Ρήγα Βελεστινλή, πάνω στ’ άλλο πέφτει βαρύς ο ίσκιος της «Πατρικής Διδασκαλίας» του Μακαριωτάτου Πατριάρχη της Αγίας Πόλης Ιερουσαλήμ Κυρ Ανθίμου - ή πιο σωστά του Γρηγορίου.»
«Το θαύμα του ‘21 δεν έγκειται στη στρατιωτική ήττα της Τουρκιάς -πράγμα ευκολότερο -αλλά στο (ως εκ θαύματος) σώσιμο του από την εχθρότητα των κοτζαμπάσηδων, των λογίων και του Κλήρου.»

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

MH MOY TΟΥΣ ΥΠΝΟΥΣ ΤΑΡΑΤΤΕ

                                         του Δημήτρη  Αλεξανδρου - Εκπαιδευτικού

Μέρες τώρα σχεδίαζα να γράψω κάτι για το Βαγγέλη Γιακουμάκη, το εικοσάχρονο παλικάρι με το μελαγχολικό χαμόγελο και το αγγελικό πρόσωπο, που τελικά έγινε πραγματικός άγγελος. Τον Βαγγέλη που συνεχίζει από τους ουρανούς ψηλά να μας κοιτά με την ίδια πίκρα και το ίδιο παράπονο που είχε η ματιά του και όσο βρισκόταν ανάμεσά μας. Τόσο καιρό που σε ψάχναμε Βαγγέλη ,σχεδόν σαράντα μέρες, ουσιαστικά αναζητούσαμε τη χαμένη μας αθωότητα, την ανθρωπιά και την αγνότητα μιας κοινωνίας χωρίς έρμα, χωρίς ταυτότητα, χωρίς πυξίδα. Μιας κοινωνίας που ξύπνησε κάθιδρη από τον μακάριο ύπνο της, μέσα στους εφιάλτες και τις ενοχές της, κοίταξε τον εαυτό της στον καθρέφτη, κατατρόμαξε από το απαίσιο θέαμα και άρχισε να ξεπλένει τις αμαρτίες της με εκδηλώσεις λύπης, πόνου και οργής για ό,τι  συνέβη. Ώσπου να καθαρίσει, να μακιγιάρει και να σουλουπώσει λίγο το φρικτό της πρόσωπο, να ξανακοιταχθεί στον παραμορφωτικό της καθρέφτη, και αυτάρεσκη να ξαναπάει για ύπνο, παίρνοντας και τα αναγκαία ηρεμιστικά της.
Αχ… ρε Βαγγέλη !..Τώρα πια, εκτός από παράπονο, παρατηρώ στο βλέμμα σου μια λεπτή ειρωνεία κι έναν αδιόρατο σαρκασμό και τα λόγια σου γροθιά στο στομάχι μας. 
'' Πού ήσασταν όλοι εσείς, όταν αναζητούσα ένα στήριγμα, ένα αποκούμπι, ένα ασφαλές καταφύγιο, ένα λιμανάκι για να προστατευθώ από τις φουρτούνες, τις θύελλες και τους εφιάλτες που με κυνηγούσαν; Όταν ήμουν μόνος, χωρίς τη θαλπωρή των δικών μου, πού ήταν οι πραγματικοί φίλοι και συμμαθητές; Πού ήταν οι ευαίσθητοι δάσκαλοι; Πού ήταν η πολιτεία και οι θεσμοί της; Πού ήταν τα φασαριόζικα ΜΜΕ, που έκαναν την περιπέτεια και το ''λυτρωτικό'' απελπισμένο πέταγμά μου προς την ''ελευθερία'', καθημερινή είδηση, ακροαματικότητα και τηλεθέαση; Τώρα κλαίτε και οδύρεσθε για μένα. Για μένα; Συγχωρέστε με που σας χάλασα την ησυχία και τάραξα τον ύπνο σας. Αλλά πώς να σας το πω; Εγώ και ο κάθε Βαγγέλης, μόνο το ένα εκατοστό από το τωρινό σας ενδιαφέρον χρειαζόμασταν, ως μόνιμη και καθημερινή στάση ζωής. Σε κάθε σας βήμα, κάθε ώρα και στιγμή που ο αδύναμος, ευαίσθητος, ''ευγενικός'', περιθωριοποιημένος συνάνθρωπος έχει ανάγκη την αποδοχή, τη ζεστασιά, το χαμόγελο και την στήριξή σας για να διεκδικήσει το αυτονόητο. Το δικαίωμα να υπάρχει και να ζει με αξιοπρέπεια ανάμεσά σας.''  
Αναρωτιέμαι τι μπορεί να προσφέρει η συγνώμη μου, αθροιζόμενη στις τόσες που εκφράζονται τελευταία, κυρίως από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναρωτιέμαι, αν μπορούμε να μιλάμε για δικαίωση, λέξη κενή. Τι είδους δικαίωση και για ποιον; Αν όμως αυτή η λέξη μπορεί να αποκτήσει ένα νόημα, έστω και στη δική μας ένοχη συνείδηση, είναι να ορθώσουμε όλοι/ες το ανάστημά μας απέναντι σ' αυτήν την εφιαλτική ''μοίρα'' που πάει να μας κάνει θύτες και θύματα και να μας καταπιεί. Στη βία μ' όλες της τις μορφές. Στην αχαλίνωτη βία των κάθε είδους ,μεγάλων ή μικρών, εξουσιών και αφεντικών. Στη βία των ψευτοπαλικαράδων, των φασιστοειδών, των νταήδων, των ''ξέρεις ποιος είμαι 'γω;''. Στην οικογένεια, στη γειτονιά ,στο δρόμο, στη δουλειά, στο στρατό, στο σχολείο. Στη διάχυτη βία που κυκλοφορεί απ΄ τα ΜΜΕ, το Ίντερνετ, τα παιδικά ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στη βία που ασκείται ,με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, κατά του ανέργου, του άστεγου, του διαφορετικού, του μετανάστη, του πεινασμένου, του κάθε πολίτη που αγωνίζεται για δικαιώματα, ψωμί και αξιοπρέπεια. Ίσως τότε, έστω και τοσοδά, η ψυχούλα του Βαγγέλη νιώσει αναπαυμένη. Ίσως τότε δούμε στον ουρανό, έστω και αχνά, εκείνο το γλυκό μελαγχολικό του χαμόγελο. ''Καληνύχτα Βαγγέλη. Αυτός ο κόσμος δε θ' αλλάξει ποτέ;''

                                                                        

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

Γιατί να πάνε χαμένα τα άφθονα φέτος επιφανειακά νερά της περιοχής;

Θύμιζαν παλιές καλές εποχές, λένε οι γεροντότεροι oi πολλές φετινές βροχές και τα χιόνια που έπεσαν στην περιοχή.  Πράγματι, στις αρχές του χρόνου, την πρωτοχρονιά, αλλά και από τις 10 Φλεβάρη μέχρι σήμερα, είναι ιδιαίτερα μεγάλες οι ποσότητες χιονιού αλλά και βροχής σε ένα τόπο, όπως η περιοχή από την Δομβραίνα μέχρι τα Χώστια, όπου συνήθως υπάρχει ανομβρία ακόμα και όταν τα φαινόμενα σε γειτονικές περιοχές είναι πολλά. 

Η Δεξαμενή Χωστίων που άλλοτε πότιζε και κινούσε τους Νερόμυλους

Συχνά πλημμυρίζουν γειτονικοί κάμποι αλλά το Λικέρι, όμως, της Θίσβης, σπάνια πλημμυρίζει  και τα γύρω από τα Χώστια και την Θίσβη ρέμματα ελάχιστες φορές  κατεβάζουν τόσα νερά όπως φέτος.
Πόσο αξιοποιείται αυτό το υγρό δυναμικό, ο πλούτος των επιφανειακών υδάτων από τις ντόπιες παραγωγικές δυνάμεις και πόσο ενδιέφερε και ενδιαφέρει τα τοπικά  θεσμικά όργανα μια τέτοια εκδοχή είναι ένα θέμα. Σήμερα,  ο τόπος υποβαθμίστηκε παραγωγικά,  τα αρδευτικά κανάλια για το πότισμα των ελαιώνων δεν συντηρούνται.  Τα ντόπια, υψηλής διατροφικής αξίας γεωργικά  προϊόντα δεν παράγονται πια και  οι επώνυμοι παραδοσιακοί σπόροι χάθηκαν.  Οι τροποποιημένοι γενετικά σπόροι, που προμηθεύονται υποχρεωτικά οι λιγοστοί αγρότες-παραγωγοί από την παγκόσμια μονοπωλιακή εταιρία δεν κάνουν για νέα σπορά.  Όλη η παραγωγική διαδικασία στηρίζεται στην καλλιέργεια σιτηρών που αποβλέπει στις κοινοτικές επιδοτήσεις  και όχι στην παραγωγή προϊόντων. Το αυτοκαταστροφικό μοντέλο του κέρδους χωρίς κόπο και χωρίς παραγωγή έχει επικρατήσει και στην περιοχή.  

Το Λικέρι από τον Προφήτη Ηλία των Χωστίων

Στο Λικέρι, τα νερά δεν θα πλημμύριζαν αυτές τις εκτάσεις που φαίνονται στην εικόνα αλλά άλλες χαμηλότερες που βρίσκονται στο σημείο των εργοστασίων και των επιχωματώσεων που αυτά έχουν δημιουργήσει.  Περνώντας δίπλα στις πλημμυρισμένες εκτάσεις, αλήθεια, ποιος δεν θυμάται τις «ημερίδες», τις δηλώσεις και τις υποσχέσεις που δίνονταν κάποτε προς τους ιθαγενείς, ότι θα δημιουργηθεί δήθεν αποστραγγιστική τάφρος για να οδηγεί τα νερά στην Νούσα, ότι θα κατασκευαστεί  ταμιευτήρας, κανάλι συλλογής των ομβρίων, παράλληλα με τον δρόμο και ότι ο εύφορος αλλά ξερικός κάμπος,  το Λικέρι, θα γίνει ένα μεγάλο ποτιστικό περιβόλι αφού  θα ποτίζεται από αυτά τα νερά; 


Ξεχείλισε το φράγμα στο ρέμμα της Κάβουρας στη Θίσβη

Σήμερα, μετά  την πολιτική αλλαγή που έγινε στις 25 Γενάρη, μήπως εκτός από το γενικότερο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος  που σχεδιάζεται η ανάπτυξη και αυτού του τόπου;  Όπως γινόταν  άλλοτε με πολλή επιτυχία και ακόμα καλύτερα με την σημερινή τεχνολογία, μήπως, αφού δεν υπάρχουν υπόγεια ύδατα, λόγω της τοπικής γεωλογίας, πρέπει να αξιοποιηθούν τα άφθονα επιφανειακά νερά,  για την ύδρευση, για την άρδευση και γιατί όχι  και για την ενεργειακή εκμετάλλευσή τους;   

Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Στο έλεος της Digea;

Επειδή ακούμε από πολλούς στην περιοχής μας να επισημαίνουν εύστοχα τον τηλεοπτικό παραλογισμό, να παρακολουθούν, δηλαδή, οι κάτοικοι  τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Καλαμάτας, της Σπάρτης του Πύργου και της Ναυπάκτου και όχι αυτούς της περιφέρειάς μας, παραθέτουμε το πιο κάτω άρθρο που δημοσιεύθηκε στον  «Δρόμο  της Αριστεράς» με τίτλο: Στο έλεος της Digea.
Χωρίς πρόσβαση στην τηλεόραση χιλιάδες πολίτες ορεινών περιοχών μετά τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα
Σε μείζον πολιτικό και κοινωνικό θέμα αναδεικνύεται ο αποκλεισμός χιλιάδων πολιτών από την τηλεοπτική ενημέρωση και ψυχαγωγία λόγω της ελλιπούς κάλυψης από τα ψηφιακά κέντρα εκπομπής της ιδιωτικής εταιρίας Digea, στην οποία ανατέθηκε η μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή. Μετά και το κλείσιμο των τελευταίων αναλογικών κέντρων, στις 6 Φεβρουαρίου, πλέον σε όλη τη χώρα οι πολίτες μπορούν να βλέπουν τηλεόραση λαμβάνοντας μόνον ψηφιακό σήμα. Με τη διαφορά, όμως, ότι οι πομποί της Digea καλύπτουν μεν τις περισσότερες και μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιοχές της χώρας αλλά όχι το σύνολο των πολιτών.
«Λευκά σημεία»
Δεκάδες είναι οι επιστολές διαμαρτυρίας από δήμους και περιφέρειες όλης της χώρας προς το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων για τα περιβόητα «λευκά σημεία» της ψηφιακής τηλεόρασης, δηλαδή τα σημεία όπου δεν φτάνει το πολυδιαφημισμένο «τζαμάτο» ψηφιακό σήμα, αλλά πλέον ούτε και το αναλογικό. Τα σημεία αυτά είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα και χιλιάδες οι πολίτες που απλά δεν μπορούν πια να δουν τηλεόραση.
Η ρίζα του προβλήματος πάει πολύ πίσω, στη σύμβαση ανάθεσης της ψηφιακής μετάβασης προς την Digea, εταιρία που συστήθηκε από τους καναλάρχες για να υπηρετήσει τα δικά τους, πρωτίστως, συμφέροντα. Και επειδή τα συμφέροντα αυτά επικεντρώνονταν, κυρίως, στα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν και οι περισσότεροι εν δυνάμει πελάτες για τις διαφημίσεις, βρέθηκαν σε δεύτερη μοίρα οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών. Στη σχετική σύμβαση που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προβλέπεται η υποχρέωση πληθυσμιακής και όχι γεωγραφικής κάλυψης της χώρας, ενώ για τα «λευκά σημεία» το βάρος για την αγορά, εγκατάσταση και συντήρηση των αναμεταδοτών πέφτει πλέον στους τοπικούς δήμους. Με λίγα λόγια, αν οι πολίτες στις περιοχές αυτές θέλουν να βλέπουν τηλεόραση πρέπει να πληρώσουν.
Εξώδικα στην ΕΕΤΤ
Το θέμα έχει φτάσει επανειλημμένα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με τη μορφή εξωδίκων που κατατέθηκαν από δήμους και στα οποία μονίμως μέχρι σήμερα η ΕΕΤΤ απαντά υπερασπιζόμενη την Digea, χαρακτηρίζοντας «επαρκή» την κάλυψη (πάντα με βάση το πληθυσμιακό και όχι το γεωγραφικό κριτήριο). Καταγγελίες έχουν υποβληθεί από τα νησιά του Αιγαίου, από τοπικούς φορείς στον Ορεινό όγκο της Πίνδου, από την Κρήτη, από τους Δελφούς αλλά και από «ευαίσθητες» παραμεθόριες περιοχές όπως το Κάτω Νευροκόπι, το Παρανέστι, η Ροδόπη κ.λπ. Ιδιαίτερη παράμετρος του αποκλεισμού των πολιτών από την τηλεοπτική ενημέρωση αποτελεί και η χρέωση για τη ΝΕΡΙΤ την οποία υφίστανται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ αλλά πλέον δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, μετά την αποκλειστική χρήση του ψηφιακού σήματος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Λέσβου όπου οργανώθηκε «ανταρσία» από τον τοπικό δήμο, ο οποίος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση της ΕΕΤΤ και να «κατεβάσει» τους αναλογικούς πομπούς όταν διαπιστώθηκε πως η ψηφιακή εκπομπή άφηνε χωρίς τηλεόραση μεγάλες περιοχές του νησιού.
Και στη Βουλή
Κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, τον περασμένο Δεκέμβριο, 24 βουλευτές της Ν.Δ.(!) ρωτούσαν τον αρμόδιο υπουργό για τις «τυφλές» περιοχές της χώρας θέτοντας ήδη από τότε το ερώτημα ποιος είναι αρμόδιος για την τοποθέτηση αναμεταδοτών ώστε να καλυφθεί και το τελευταίο σημείο της επικράτειας. Βέβαια τότε έκαναν σα να μην ξέρουν πως πλέον, με βάση τη λεόντειο σύμβαση της ΕΕΤΤ, η ευθύνη και το αντίστοιχο οικονομικό βάρος έχει περάσει στους δήμους. Και οι δήμοι, πάντως, μέχρι τότε δήλωναν αναρμόδιοι.
Την εβδομάδα που πέρασε το θέμα επανέφερε με ερώτησή του στη νέα, πλέον, κυβέρνηση ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Κωστής Δερμιτζάκης, απαριθμώντας τα μεγάλα προβλήματα στην περιοχή του και ειδικά στο οροπέδιο Λασιθίου αλλά και σε περιοχές της Ιεράπετρας, της Ζάκρου, στο Παλαίκαστρο αλλά ακόμα και στη γειτονική Κάσο και την Κάρπαθο, όπου εκατοντάδες πολίτες δεν μπορούν πλέον να δουν τηλεόραση.
Ο βουλευτής τονίζει και μια ακόμα διάσταση του προβλήματος, καθώς στο σύνολό τους σχεδόν οι περιοχές αυτές είναι ορεινές και το χειμώνα αποκλείονται με την τηλεοπτική ενημέρωση να είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας, ιδίως για θέματα πολιτικής προστασίας, ενώ κατοικούνται από ηλικιωμένους πολίτες για την καθημερινότητα των οποίων η τηλεόραση έχει μεγάλη σπουδαιότητα.

Από πολλές πλευρές, πλέον, ακούγεται όλο και πιο επιτακτικά το αίτημα προς τη νέα κυβέρνηση να επανεξετάσει συνολικά τη σύμβαση της ΕΕΤΤ με την Digea και αν μη τι άλλο να υποχρεώσει την εταιρία να καλύψει όλους τους κατοίκους της χώρας.

Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Σε ευρεία σύσκεψη καλεί το Π.Α.ΜΕ. τη Τρίτη 10 Μαρτίου, στις 18:30, στην αίθουσα του Ε. Κ. Θήβας

"Το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα βρέθηκε όλη την προηγούμενη περίοδο στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και σε αυτή τη ρότα θα συνεχίσουμε διότι τα προβλήματα και οι παράγοντες που οδήγησαν τη συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στην απώλεια δικαιωμάτων και κατακτήσεων, βρίσκονται εδώ.
Ο αντίπαλος μας είναι εδώ! Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι, όλοι αυτοί που μαζί με τις κυβερνήσεις τους και την ΕΕ φόρτωσαν τις συνέπειες της κρίσης και των χρεών στις πλάτες του λαού, συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη δυστυχία και την εξαθλίωση της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας.
Η εργατική τάξη και το κίνημα της, έχει διατυπώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια με σθένος, δυναμισμό και με συλλογικούς, μαζικούς αγώνες στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς τις διεκδικήσεις της. Διεκδικήσεις που συμπυκνώνονται στο αίτημα:
«Κάλυψη όλων των απωλειών-Δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα».
Η Γραμματεία Θήβας του Π.Α.ΜΕ. καλεί τη Τρίτη 10 Μαρτίου, στις 18:30 σε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου με θέματα:
Απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ
Οικονομική εξόρμηση ΠΑΜΕ Μάρτης έως και Μάης 2015
Το Πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα μέχρι την πρωτομαγιά."
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΗΒΑΣ

τηλ. επικοινωνίας: 6944743524, 6985128499, 6974534859

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Στη Βουλή οι καταστροφές από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στον Δήμο Θηβαίων

φωτό από τις καταστροφές στην Λιβαδόστρα
Επίκαιρη ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας Γιάννης Σταθάς, χθες, Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί στη περιοχή του Δήμου Θηβαίων από τις έντονες βροχοπτώσεις της 27ης και 28ης Φεβρουαρίου 2015. Συγκεκριμένα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων προκλήθηκαν οι εξής καταστροφές:
Στη Δ.Ε. Θήβας ο κάμπος των Θηβών πλημμύρισε με συνέπεια οι καταστροφές στις καλλιέργειες (κρεμμύδια, σιτηρά κ.α.) να είναι ανυπολόγιστες.
Στη Δ.Ε. Βαγίων πλημμύρησε ο κάμπος με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες (σιτηρά, βαμβάκια κ.α.) να υποστούν τεράστιες ζημιές.
Μεγάλη καταστροφή έχουν υποστεί και οι καλλιέργειες των γεωργών στον κάμπο των Τ.Κ. Μελισσοχωρίου-Καπαρελλίου-Λεύκτρων- Πλαταιών. Επιπλέον, πρόβλημα έχει παρουσιαστεί στο κανάλι του Μόρνου λόγω της λάσπης που έχει πέσει σε αυτό, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό θέμα με τη διύλιση του νερού λόγω της πολύ μεγάλης θολότητας αυτού.
Στον οικισμό Λεβαδόστρα της Τ.Κ. Λεύκτρων καταστράφηκε το οδόστρωμα της οδού από Λεύκτρα προς τον οικισμό καθώς και ο αγωγός ύδρευσης στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι επομένως άμεση ανάγκη η κατασκευή νέου οδοστρώματος και η αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης.
Στον οικισμό Αγίου Βασιλείου της Τ.Κ. Καπαρελλίου καταστράφηκε μεγάλο μέρος του οδοστρώματος και του αγωγού ύδρευσης του οικισμού, ενώ η οδός προς τον οικισμό Καλαμάκι της Τ.Κ. Καπαρελλίου χρήζει άμεσης αποκατάστασης.
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στο οδικό δίκτυο και στους αγωγούς ύδρευσης σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;
-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβούν σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΛΓΑ) για την άμεση καταγραφή των ζημιών  και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτών;
Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Σταθάς