Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για το Νοσοκομείο Λιβαδειάς

Σε σύσκεψη για το Νοσοκομείο Λιβαδειάς, που έγινε  χθες, συμμετείχε, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας Θανάσης Σκούμας,  Ο διοικητής του  Νοσοκομείου Λιβαδειάς-Θήβας κ. Κ. Ρουσόπουλος παρουσίασε την κατάσταση του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, τις ανάγκες στελέχωσης άμεσα με ιατρικό και λοιπό προσωπικό, την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης και τα προβλήματα από την περιστολή των δαπανών των τελευταίων ετών, και τις προσπάθειες αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων και ακολούθησε συζήτηση, με εκπροσώπους του επιστημονικού και υπαλληλικού δυναμικού του νοσοκομείου, εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, τον αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, την Δήμαρχο Λιβαδειάς και εκπροσώπων των παρατάξεων του Δήμου Λιβαδειάς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Νοσοκομείου, που είναι η κυρίως η περιστολή της χρηματοδότησης και η υποστελέχωση του. Στη συζήτηση, διαπιστώθηκε εκ νέου, η ανάγκη λειτουργίας όλων των μονάδων υγείας του νομού και η άμεση αναβάθμιση και επαρκής λειτουργία του νοσοκομείου Λιβαδειάς. 
Ο Θανάσης Σκούμας, τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι η εύρυθμη και πλήρης λειτουργία του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών, με την αναγκαία χρηματοδότηση και στελέχωση του και η πλήρης και επαρκής λειτουργία όλων των μονάδων υγείας του νομού, με στόχο την παροχή υψηλών υπηρεσιών δημόσιας και δωρεάν υγείας. 
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την απόφαση να οργανωθεί μια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, το επόμενο χρονικό διάστημα, με τη συμμετοχή όλων των φορέων της περιοχής, όπου θα διατυπωθούν οι μεγάλες ανάγκες του νοσοκομείου και θα διεκδικηθούν οι παρεμβάσεις για την επαρκή λειτουργία του.  

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Νίκη των απεργών στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες»

Αναστολή των κινητοποιήσεων μετά από τις δεσμεύσεις της εργοδοσίας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπή Περιοχής Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
"Η πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στη Φθιώτιδα έφερε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Η διοίκηση της επιχείρησης κατά τη συνάντησή της με τους απεργούς, παρουσία της αντιπροσωπείας του Συνδικάτου Τροφίμων Φθιώτιδας και της Ομοσπονδίας του κλάδου, δεσμεύτηκε να καταβάλει μέχρι το τέλος του μήνα την τρέχουσα μισθοδοσία, να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει την αποπληρωμή των οφειλόμενων, που φτάνουν ακόμα και περισσότερους από 10 μήνες. Οι εργαζόμενοι, επίσης, απέσπασαν προφορική δέσμευση για την επαναφορά των απολυμένων στη δουλειά με τις πρώτες ανάγκες που θα προκύψουν σε εργατικό δυναμικό.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση, που έγινε με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων από όλες τις μονάδες της επιχείρησης σε Λάρυμνα και Τραγάνα, αναστολή των κινητοποιήσεων. Υπογράμμισαν παράλληλα την ανάγκη να παραμένουν σε επιφυλακή και ετοιμότητα, να μη δείξουν καμιά επανάπαυση."

Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015

Ανάσα αξιοπρέπειας και στα Χώστια

Για μια ακόμη ημέρα οι πλατείες στις μεγαλουπόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη πλημμύρισαν από τους πολίτες, δίνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και αποφασιστική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση.Είναι αξιοσημείωτο, ότι ακόμα  και σε μικρά χωριά, όπως τα μαρτυρικά Χώστια Βοιωτίας, που κάηκαν ολοσχερώς από τους Γερμανούς κατακτητές, απ΄ όπου είναι και οι φωτογραφίες,  οι πολίτες δείχνουν αποφασισμένοι να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Η παρέμβαση του λαού στις εξελίξεις, αυτό που δηλαδή φοβόντουσαν και πολεμούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα είναι το επόμενο διάστημα ο αποφασιστικός παράγοντας για την ενίσχυση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής σε όλη την Ευρώπη.


Είναι η μεγάλη δύναμη της Ελλάδας και της κυβέρνησης. Η ελπίδα έδιωξε τον φόβο, οι ευρωπαϊκοί λαοί  υπερασπίζονται την αξιοπρέπειά τους. Η Ευρώπη θα αλλάξει σελίδα, η δημοκρατία θα νικήσει. 

Θανάσης Σκούμας: Άμεση προτεραιότητα η ανασυγκρότηση του Νοσοκομείου Θηβών

Στο Νοσοκομείο Θηβών παραβρέθηκε σήμερα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας Θανάσης Σκούμας, σε συνάντηση με θέμα τον απολογισμό 2014 του Γ.Ν. Θηβών. Τον απολογισμό έκανε ο αναπληρωτής διοικητής του Γ.Ν. Θηβών κ. Σ. Δεσύλας, που αναφέρθηκε στις προσπάθειες του για την εύρυθμη λειτουργία του Γ.Ν. Θηβών και ακολούθησε συζήτηση, με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και εκπροσώπων του Δήμου Θηβαίων για τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου, που είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση του. 
Στη συζήτηση, διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά, η ανάγκη αναβάθμισης και επαρκούς λειτουργίας του νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες της περιοχής και των πολιτών και η άμεση διεκδίκηση όλων των αναγκαίων πόρων, της απρόσκοπτης λειτουργίας του και της στελέχωσης του με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
Ο Θανάσης Σκούμας, τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι η ανασυγκρότηση του Νοσοκομείου Θηβών  και ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της υγείας, η ισότιμη πρόσβαση και η καθολική κάλυψη των αναγκών, με υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, με πλήρη κοινωνικό έλεγχο.    

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Bild: Μήπως οι Έλληνες πραγματικά δικαιούνται αποζημίωση;

Η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε την Τρίτη άρθρο, με το οποίο αμφισβητεί τη συμφωνία του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου με τον καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάουερ το 1960, βάσει της οποίας το Βερολίνο υποστηρίζει ότι έχει κλείσει νομικά το θέμα των αποζημιώσεων στην Ελλάδα.
Στο κείμενο της Bild που φέρει τίτλο «Μήπως οι Έλληνες πραγματικά δικαιούνται αποζημίωση;», ο συντάκτης αναφέρεται εκτενώς στην αξίωση της ελληνικής κυβέρνησης να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κάνει λόγο για «ηθική ευθύνη».
Για τις ανάγκες της ιστορικής μνήμης, η εφημερίδα ανασύρει από το παρελθόν τη συνθήκη που υπέγραψαν το 1960 ο τότε καγκελάριος Αντενάουερ με το βασιλιά Κωνσταντίνο, σύμφωνα με την οποία έκλεινε το θέμα. Ωστόσο στις επανορθώσεις δεν συμπεριλήφθηκε το αναγκαστικό δάνειο στο οποίο προχώρησε η Ελλάδα το 1942 προς χάριν των ναζί και είχε ύψος 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων ή σε σημερινές τιμές 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτή την οπτική απορρέει η απαίτηση της Ελλάδας και επομένως, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος της Bild, η συμφωνία Αντενάουερ-Κωνσταντίνου δεν έκλεισε οριστικά το θέμα.

                                                                                                        πηγή:  http://tvxs.gr/

Ακόμα και τον χειμώνα το Σαράντι είναι γραφικόΕίναι αλήθεια. Ακόμα και τον χειμώνα το Σαράντι είναι γραφικό. Για του λόγου το αληθές, δημοσιεύουμε δύο φωτογραφίες από την φετινή κακοκαιρία του Φλεβάρη και μία από τον Μάρτη του 2011.

Φωτό από τον Σχολικό Κλήρο το πρωί της 11-2-2015

Φωτο από τον "Φάρο" το πρωί της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου 2015
Να και μια φωτογραφία το πρωί της 9 Μαρτίου 2011

Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

Το κάλεσμα «Ανάσα αξιοπρέπειας» που διακινείται στο διαδίκτυο

Σύνταγμα, Λευκός Πύργος, πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, πλατεία Αγοράς στα Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος, Πάτρα, Βόλος, Λάρισα, κάθε πλατεία της χώρας. Εκεί είναι τα ραντεβού των Ελλήνων την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου το απόγευμα. Στις πλατείες των ελληνικών πόλεων οργανώνονται παλλαϊκά συλλαλητήρια κατά της λιτότητας και των εκβιασμών. Εκείνη την ημέρα, την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί  η συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup, που θα συζητήσει το ζήτημα της Ελλάδας. Το κάλεσμα γίνεται από τα social media, όπου έχει αναρτηθεί και σχετικό κείμενο. Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης είναι “Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε βήμα πίσω στους εκβιασμούς”.
Το κάλεσμα «Ανάσα αξιοπρέπειας» που διακινείται στο διαδίκτυο:
“Οι εκλογές τελείωσαν και προέκυψε μία κυβέρνηση που θέλει να εκπροσωπήσει τις ανάγκες μας κόντρα στα συμφέροντα της ολιγαρχίας στην Ευρώπη. Προσπαθούν να μας εκβιάσουν και να μας φοβίζουν.
Να μην τους κάνουμε τη χάρη! Να πάρουμε την σκυτάλη και να σηκώσουμε το γάντι! Ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του.  Να υψώσουμε το ανάστημά μας και να στείλουμε ένα παλλαϊκό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, υπέρ της δημοκρατίας και της προκοπής. Να μη μασήσουμε στους εκβιασμούς της ΤΡΟΙΚΑ και των υποστηρικτών τους στην Ελλάδα, ολιγαρχία, καναλάρχες.

Ήρθε η ώρα να φοβηθούν αυτοί και να ακούσουν δυνατά τη φωνή μας. Επιλέγουμε την αξιοπρέπεια και ζητάμε για εμάς και τους λαούς όλης της Ευρώπης μια μεγάλη ανάσα αλλαγής. Καλούμε όλους τους λαούς της Ευρώπης να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον αγώνα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Θα νικήσουμε!”

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Ο «αναπνευστήρας», μια νεανική αχτίδα φωτός στην περιοχή μας

Καθυστερημένα  ξεφυλλίσαμε το τελευταίο τεύχος του «αναπνευστήρα»,  του ανεξάρτητου νεανικού διμηνιαίου περιοδικού της περιοχής μας.  Πολλά και άκρως ενδιαφέροντα τα θέματά του στο τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, όπως το  Προοπτική και Εξουσία, του Γεράσιμου Μπόγρη, Αγορές και πραγματικότητα, του Κώστα Λιανίδη, Η Σιωπή του Θεού, του παπα  Γιάννη Οικονομίδη, Οι φίλοι του Λαού, του Πλωτίνου Ροδακανάκη κ.ά.
Το περιοδικό είναι λιτό στην εμφάνιση και πλούσιο στην θεματογραφία και το περιεχόμενό του. Διανέμεται δωρεάν στην Βοιωτία και  όπως μας πληροφορεί, στο εξής, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ,  θα διανέμεται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σε μονάδες του.
Όσοι μεγάλοι το διαβάζουν δεν μπορεί παρά να νοιώθουν σιγουριά ότι η παρέα των νέων  συντελεστών της έκδοσης και κυκλοφορίας του, ο Γεράσιμος Μπόγρης, ο Άγγελος Μαρίνης, η Μαρίζα Βέκιου, ο Νίκος Γραικός και οι άλλοι συνεργάτες τους είναι μια ομάδα που ανήκει  σε μια κατηγορία παραπάνω από αυτούς στο άθλημα της ερασιτεχνικής δημοσιογραφίας.
Παραθέτουμε εδώ την εισαγωγή  του κειμένου του παπα Γιάννη Οικονομίδη από τα Οινόφυτα  με τίτλο Η Σιωπή του Θεού, που αξίζει και αυτό να διαβαστεί:

«Ο Θεός στην Βοιωτία σιωπά. Αν και έχω τα αυτιά μου τεντωμένα και με αγωνία προσπαθώ να  έστω και το παραμικρό ίχνος θεϊκού ψιθύρου, το αποτέλεσμα είναι… ησυχία. Εκκωφαντική ησυχία...»   

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Απόφαση διπλασιασμού των ρύπων στον Ασωπό έλαβε προεκλογικά το υπουργείο Περιβάλλοντος

Απόφαση για τον διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των ορίων των ρύπων που απορρίπτονται στον Ασωπό ποταμό έλαβε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα μείωσε τις απαιτήσεις ελέγχων των εκροών ρύπων από τις επιχειρήσεις, έδωσε νέα παράταση για την εφαρμογή των ορίων της νομοθεσίας στις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιημένα απόβλητα. Ενώ εξαίρεσε τις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από τους κανόνες που ισχύουν για τις υπόλοιπες βιομηχανίες.
Η απόφαση, με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου, δρομολογήθηκε από τον απελθόντα υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά και υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Υγείας και  Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως προβλέπει:
-Τα όρια των ρύπων που καταλήγουν στον Ασωπό από τις βιομηχανίες της περιοχής πολλαπλασιάζονται. Για παράδειγμα, το όριο για τον ολικό φώσφορο πενταπλασιάζεται (από 1 σε 5 mg/l), για τα νιτρικά σχεδόν διπλασιάζεται (από 7 σε 11 mgNO-N/l), για το βιολογικώς απαιτούμενο οξυγόνο (BOD5) υπεδιπλασιάζεται (από 10 σε 25 mg/l), στα θειούχα τετραπλασιάζεται (από 0,5 σε 2 mg/l), στα θειικά υπετριπλασιάζεται (από 200 σε 750 mg/l)  κ.ο.κ.
-Καταργείται η υποχρέωση καθημερινού ελέγχου στα φρεάτια εξόδου των υγρών αποβλήτων των βιομηχανιών στον Ασωπό. Αντίθετα προβλέπεται ότι η συχνότητα των ελέγχων θα καθορίζεται από την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της κάθε βιομηχανίας.
-ειδικά για τα πτηνοτροφεία που ρίχνουν τα απόβλητά τους μέσα στο έδαφος εξαιρούνται από τους κανόνες που ισχύουν για την εφαρμογή των ρύπων.
-τέλος, δίνεται παράταση ακόμα ενός έτους, έως το τέλος του 2015, στις βιομηχανίες που παράγουν ή/και χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιημένα απόβλητα.
                                                                                         Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

Πρώτο θέμα στο Spiegel οι πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο από την Ελλάδα

«Ελληνικές απαιτήσεις για επανορθώσεις: η ληστεία τράπεζας από τους Ναζί» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel» και αναφέρεται σε «σκέψεις που υπάρχουν στην Αθήνα να απαιτήσει γερμανικά χρέη από το 1942». Στο άρθρο τονίζεται ότι «όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού στην Ευρώπη οικονομικοί εμπειρογνώμονες των Ναζί λεηλάτησαν χώρες υπό κατοχή με ανέντιμες μεθόδους».
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για δάνειο ύψους 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων, που χορήγησε η Τράπεζα της Ελλάδος το 1942 στο γερμανικό Ράιχ, το οποίο η Γερμανία ποτέ δεν αποπλήρωσε. «Ξανά και ξανά και ιδιαίτερα από τότε που στην Ελλάδα ανέλαβε η νέα κυβέρνηση κυκλοφορεί στην Αθήνα η ιδέα: δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε αυτά τα χρήματα, να μπαλώσουμε έτσι την τρύπα στον ελληνικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να "την φέρουμε" στους αντιπαθητικούς Γερμανούς;» αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει ότι η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής υπολόγισε το 2012 την αξία του δανείου με τους τόκους στα 8,25 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ γνωμοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης το υπολογίζει σε 11 δισεκατομμύρια.
«Αυτό το ποσό θα αρκούσε προκειμένου να δώσει στον Τσίπρα τουλάχιστον ένα διάλειμμα ανάσας» τονίζει το Spiegel, αλλά διευκρινίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι όλες οι απαιτήσεις της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις έχουν είτε πληρωθεί είτε εκπνεύσει, το αργότερο με τη «Συμφωνία 2+4» του 1990. Η νομική κατάσταση ωστόσο, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά «ενάντια της βούλησης της γερμανικής κυβέρνησης ο Τσίπρας δεν θα πάρει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αυτά τα χρήματα» και «την τρύπα στον προϋπολογισμό του πρέπει να την μπαλώσει διαφορετικά».
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται ακόμη ιστορική αναδρομή στις μεθόδους οικονομικής εκμετάλλευσης των υπό κατοχή χωρών από τους ναζί και επαναλαμβάνεται η δήλωση του Γερμανού ιστορικού ΄Αλμπρεχτ Ριτσλ ότι «η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης χρεών του 20ού αιώνα».

                                                  Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ