Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Στον Γράμμο μετέβη ο Άδωνις Γεωργιάδης για να θάψει τα λεφτά του. Σάλπισμα εθνικού ξεσηκωμού από την ιερή κορυφογραμμή

Συνέχεια έδωσε τα ξημερώματα ο Άδωνις Γεωργιάδης στη δήλωσή του ότι άμα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες. Έχοντας στα χέρια του τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν σαφές (και στα όρια του μη αναστρέψιμου) προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο δυναμικός πολιτικός προέβη σε μια θεαματική κίνηση με βαρύ πολιτικό συμβολισμό.
Συγκεκριμένα, στις 5:00 σήμερα το πρωί ο κ. Γεωργιάδης μετέβη με ειδική πτήση Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας στην κορυφογραμμή του Γράμμου (για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτεται η συγκεκριμένη τοποθεσία), όπου και έθαψε τα χρήματα που μέχρι πρότινος είχε κατατεθειμένα σε προθεσμιακό λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς. Τον κ. Γεωργιάδη συνόδευσε η σύζυγος του κ. Ευγενία Μανωλίδου, στον παππού της οποίας ανήκε το φτυάρι που χρησιμοποιήθηκε για να ανοίξει η τρύπα όπου θάφτηκαν οι αποταμιεύσεις του πρώην υπουργού. Τα χρήματα είχαν τοποθετηθεί σε αμφορέα αρχαιοελληνικής τεχνοτροπίας. Μάλιστα, στο στόμιο του είχε κρεμαστεί ένα ασημένιο σταυρουδάκι για γούρι.
Σε non paper κύκλων του κ. Γεωργιάδη εξηγείται επακριβώς ο συμβολισμός της ταφής του κομποδέματος. Στο Γράμμο οι γνήσιοι Έλληνες, υπό την εθνική καθοδήγηση του στρατηγού Βαν Φλιτ, έσωσαν την πατρίδα από τον ερυθρό κίνδυνο που την απειλούσε με κολεκτιβισμό και αποχριστιανοποίηση. Από το Γράμμο πάλι, ο Άδωνις Γεωργιάδης δίνει σήμερα το σάλπισμα για τον γενικό πατριωτικό ξεσηκωμό προκειμένου να σωθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων, στις οποίες έχουν στήσει καρτέρι οι αιμοσταγείς μαυροσκούφηδες του Σταθάκη.
Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση του κ. Γεωργιάδη, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για τη συνάντηση Πάπα-Τσίπρα, δημιουργούν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση. Υπενθυμίζεται ότι χτες στην εκπομπή του ο κ. Μπογδάνος αποκάλυψε ότι η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Βατικανό οφείλεται σε κακή συνεννόηση μεταξύ του Ποντίφικα και των επιτελών του. Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας ζήτησε από τους επιτελείς του να κανονίσουν να συναντηθεί με κάποιον που αγωνίζεται κατά της φτώχειας και έχει απήχηση στη νεολαία, υπονοώντας τον Bono των U2. Οι επιτελείς κατάλαβαν άλλα αντί άλλων και κάλεσαν τελικά τον κ. Τσίπρα, στον οποίον, ως γνωστόν, δεν μιλάει κανείς στην Ευρώπη.

                                                      Πηγή: left.gr/

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Χυδαία προπαγάνδα τα νέα σχολικά εγχειρίδια «Πολιτικής Παιδείας» της Α΄ και Β΄ Λυκείου

Ανακοίνωση με αφορμή το περιεχόμενο των βιβλίων «Πολιτικής Παιδείας» της Α΄ και Β΄ Λυκείου εξέδωσε  το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία επισημαίνονται τα πιο κάτω:
Τη «χυδαία και ξεδιάντροπη αστική προπαγάνδα» που επιχειρείται να ντυθεί με επιστημονικό λόγο στα νέα σχολικά εγχειρίδια «Πολιτικής Παιδείας» αποκαλύπτει το Τμήμα Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Καλεί, παράλληλα, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το κίνημα των εκπαιδευτικών, τη νεολαία, «να υψώσουν μέτωπο αντιπαράθεσης με το αντιδραστικό περιεχόμενο αυτών των βιβλίων και να απαιτήσουν την απόσυρσή τους».
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Το υπουργείο Παιδείας, με βάση το νέο αναλυτικό πρόγραμμα στο Λύκειο, εξέδωσε με ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αυτές τις μέρες, ανάμεσα σε άλλα, και τα δύο βιβλία με τίτλο "Πολιτική Παιδεία" για την Α' και Β' τάξη του Λυκείου.
Οπως και στο ίδιο το βιβλίο της Β' Λυκείου δηλώνεται: "Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα μεταδίδει γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις. Αλλά, συγχρόνως, θέλει να μεταδώσει και τις αρχές και αξίες του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος, και έτσι λειτουργεί ως παράγοντας αναπαραγωγής του". Απ' αυτή την άποψη, είναι απόλυτα κατανοητό τι εξυπηρετούν και σε τι στοχεύουν.
Τα συγκεκριμένα βιβλία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν "γελοία" από την άποψη της επιστημονικότητας, αν δεν ήταν επικίνδυνα για το νου και τη συνείδηση της νέας γενιάς, για τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να τα διδάξουν.
Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι επιχειρείται να ντυθεί με επιστημονικό λόγο η πιο χυδαία και ξεδιάντροπη αστική προπαγάνδα, σε σχέση με αυτή που έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια.
Πίσω από τις γενικές διακηρύξεις για "πλουραλιστική γνώση", "κριτική ικανότητα", "πολιτική συνείδηση" απέναντι σε φλέγοντα ζητήματα του καιρού μας, που άλλωστε συνοδεύουν όλες τις αντιδραστικές αλλαγές σε αναλυτικά προγράμματα και βιβλία τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται η συστηματική προσπάθεια να ενσωματωθεί και να εμπλακεί η νεολαία στις σάπιες αξίες, στα "ιδανικά" και τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης.
Ξεχωρίζει η συστηματική - και κατά προτεραιότητα - προσπάθεια εξύμνησης του αντιδραστικού οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των "αξιών" της, η προκλητική αποθέωση της επιχειρηματικότητας και του κέρδους.
Τα βιβλία αυτά, στα ζητήματα οικονομίας, προπαγανδίζουν ξεκάθαρα τους άξονες και τη στρατηγική "ανάπτυξης" που προτάσσει σήμερα κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ευρωπαϊκή Ενωση. Στα ζητήματα πολιτικής, προετοιμάζεται στο επίπεδο της συνείδησης η νέα γενιά να αποδεχτεί την ένταση της αντιδραστικοποίησης και της καταστολής.
Η προβολή του "κοινωνικού εταιρισμού" είναι μια ακόμη πτυχή των συγκεκριμένων συγγραμμάτων και συνοδεύεται με την απαξία και τη στρέβλωση της λαϊκής πάλης, των συνδικάτων, με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για τον περιορισμό της δράσης τους και που δίνεται με παράδειγμα, κάνοντας αναφορά στον κίνδυνο της "τυραννίας της μειοψηφίας"!
Γι' αυτό την τιμητική του στα βιβλία έχει το αντιδραστικό αστικό ιδεολόγημα περί "ολοκληρωτισμού", που εξισώνει το φασισμό με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, δίνοντας ρεσιτάλ ιστορικής διαστρέβλωσης για τις χώρες του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε τον προηγούμενο αιώνα.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, με την ιδιαίτερη ευθύνη που έχουν απέναντι στη νεολαία αλλά και στο επιστημονικό - παιδαγωγικό τους ρόλο, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, να συμβάλουν πρακτικά και ουσιαστικά στην προσπάθεια αποκάλυψης της αντιεπιστημονικότητας, της αντιδραστικότητας αυτών των βιβλίων. Να ανοίξουν δρόμους, ώστε οι μαθητές, η νέα γενιά, να έρθουν σε επαφή με την αντικειμενική προσέγγιση της κοινωνικής πραγματικότητας, με τις αξίες του λαϊκού κινήματος.
Το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το κίνημα των εκπαιδευτικών, η νεολαία είναι ανάγκη σήμερα να υψώσουν μέτωπο αντιπαράθεσης με το αντιδραστικό περιεχόμενο αυτών των βιβλίων και να απαιτήσουν την απόσυρσή τους.
Όπως είπε ο Μενέλαος Λουντέμης: "Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν τα τέσσερα πόδια δύο. Δεν θα τα κάμω πάλι τέσσερα εγώ!".
Η κοινωνία της οπισθοδρόμησης και της βαρβαρότητας δεν είναι το μέλλον της νέας γενιάς. Στο πλάι της εργατικής τάξης μπορεί να οραματίζεται και να παλέψει για τη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού».

                                                                                                                  πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΛΣΤΑΤ: Οι φτωχοί... φτωχότεροι

Ψαλίδι 31% στις δαπάνες (2009-2013). Περιέκοψαν περαιτέρω κατά 7,8% τα χρήματα που δαπανούσαν μηνιαίως τα νοικοκυριά της χώρας το 2013 σε σχέση με το 2012, και τη «νύφη» πλήρωσε, λόγω του υψηλού ΕΦΚ και η κεντρική θέρμανση στα διαμερίσματα, ενώ περιορίστηκαν ακόμη και τα έξοδα για είδη διατροφής. Κατά 694 ευρώ μειώθηκε (31%), ο μηνιαίος οικογενειακός προϋπολογισμός την περίοδο 2009-2013. Παράλληλα, το 21% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2013, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στα 1.509,39 ευρώ, μειωμένη κατά 7,8% ή 127,71 ευρώ, σε σχέση με το 2012. Ενώ, μεταξύ 2013 και 2009 (τελευταίο έτος πριν από το πρώτο Μνημόνιο), η μέση μηνιαία δαπάνη μειώθηκε κατά 31,5% (από 2.203,55 ευρώ το 2009, σε 1.509,39 ευρώ το 2013).
Αναλυτικότερα, περίπου 725.000 νοικοκυριά της χώρας λιγότερα σε σχέση με το 2012, δεν χρησιμοποίησαν το 2013 την κεντρική θέρμανση στην κατοικία τους. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, το 2013 κεντρική θέρμανση στο σπίτι τους χρησιμοποίησαν 1.592.835 νοικοκυριά, μειωμένα κατά 31,3% από τα 2.317.127 νοικοκυριά το 2012. Μάλιστα, η μέση μηνιαία ποσότητα υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην κύρια κατοικία μειώθηκε κατά 46,1% και 3,2% αντίστοιχα, ενώ η μέση μηνιαία ποσότητα στερεών καυσίμων (καυσόξυλα, πελλέτες, πυρήνας κλπ), ηλεκτρικής ενέργειας και υγραερίου αυξήθηκε κατά 20,7%, 1,2% και 0,3% αντίστοιχα.
Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μεγαλύτερη μείωση στη μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών σε ευρώ καταγράφηκε στα υγρά καύσιμα (-17,56 ευρώ), στα εστιατόρια (-14,82 ευρώ) και στην κίνηση μεταφορικών μέσων (-9,74 ευρώ), δαπάνες που αποτελούν το 34% της συνολικής μείωσης της δαπάνης (- 127,71 ευρώ). Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα φάρμακα (5,11 ευρώ) και στα καφενεία (3,68 ευρώ).
Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (20,4%) και ακολουθούν η στέγαση (13,7%) και οι μεταφορές (12,5%), ενώ οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης αποτελούν το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,4%).
Οι περικοπές των μισθών και συντάξεων και κατ' επέκταση των δαπανών, άλλαξαν και το καταναλωτικό πρότυπο. Ειδικότερα, μεταξύ 2013 και 2012, παρατηρείται μετατόπιση των δαπανών από αυτές που αφορούν στις μεταφορές, στα διαρκή αγαθά, στη στέγαση, στα ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια, στα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, στην εκπαίδευση, καθώς και στις επικοινωνίες, προς τις δαπάνες που αφορούν, κυρίως, στην υγεία, στα αλκοολούχα ποτά και καπνό και στη διατροφή.
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει, επίσης, ότι:
 α) αυξήθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών που διαθέτουν: - Καταψύκτη στην κύρια κατοικία τους (μεταβολή 3%). - Ηλεκτρονικό υπολογιστή στην κύρια κατοικία τους (μεταβολή 3%). - Διέθεταν τουλάχιστον, ένα επιβατηγό αυτοκίνητο ΙΧ (1,3%), ενώ ο αριθμός των αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 0,1%. - Τουλάχιστον, ένα κινητό τηλέφωνο (μεταβολή 0,4%).

β) μειώθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών που: - Χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση ως κύρια πηγή θέρμανσης (μεταβολή 31,3%). - Διαθέτουν πλυντήριο πιάτων (μεταβολή 2,1%). - Διαθέτουν σταθερό τηλέφωνο (μεταβολή 1,8%). - Διαθέτουν κλειστούς χώρους στάθμευσης στην κατοικία (μεταβολή 0,7%). - Κατέχουν ή νοικιάζουν δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες (μεταβολή 1,5%), λόγω μείωσης των εξοχικών κατοικιών που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς επίσης και κάποιων εξοχικών που μετατράπηκαν σε κύριες κατοικίες.
                                                                                              πηγή:  http://www.enet.gr/

                                                                                

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Δίμηνη αγωνιστική καμπάνια, σύσκεψη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Π.Α.ΜΕ Θήβας

Πρόσκληση για συμμετοχή τους στην δίμηνη αγωνιστική καμπάνια, στην σύσκεψη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας απευθύνεται από το Π.Α.ΜΕ Θήβας προς τους εργαζόμενους της περιοχής. Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης είναι το εξής:
«Η Γραμματεία Θήβας του Π.Α.ΜΕ. καλεί σε πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της δράσης στα πλαίσια της δίμηνης αγωνιστικής καμπάνιας που έχει εξαγγελθεί πανελλαδικά για το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη.
Η δίμηνη καμπάνια έχει στόχο να αναδείξει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος λαός από την αντιλαϊκή επίθεση κυβερνήσεων και Ε.Ε., με επίκεντρο τη μάστιγα της ανεργίας.
Και κυρίως στοχεύει να συμβάλλει αποτελεσματικά στη μόνη διέξοδο που έχουν εργαζόμενοι και λαός. Στην οργάνωση της πάλης, την ενίσχυση των σωματείων και των φορέων που αντιπαλεύουν αυτή την κατάσταση, τη συγκρότηση μορφών πάλης εκεί όπου δεν υπάρχουν. Για να μετρήσουμε βήματα στη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου αγώνα εργαζομένων, ανέργων, αυταπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, νεολαίας και γυναικών ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό τους προσωπικό.
Κεντρικοί σταθμοί της καμπάνιας θα είναι η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Θήβας το Σάββατο 4 Οκτώβρη και το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη στις 12:00 στο Σύνταγμα.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους, τους άνεργους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους,τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Θήβας, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς της Θήβας, να δώσουν το παρών στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15/9/2014, ώρα 19:30, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θήβας.»

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Μεθόδευση διώξεων για διαμαρτυρία στα διόδια Θηβών;

Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε στις 9-9-2014, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Στερεάς του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει  μεθόδευση διώξεων για διαμαρτυρία πολιτών που έγινε εναντίον της αύξησης της τιμής των διοδίων. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:
"Για άλλη μια φορά το αυταρχικό μνημονιακό κράτος προσπαθεί να τρομοκρατήσει την κοινωνία ώστε να μην αντιδρά στην άδικη πολιτική του.
Mεθοδεύει μέσω των κατασταλτικών του μηχανισμών πολιτικές διώξεις σε πολίτες, σε στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ της Βοιωτίας και Εύβοιας. Οι σύντροφοι στις 15/2/14 τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό ενάντια στην αύξηση των διοδίων, στα διόδια της εθνικής οδού στο ύψος της Θήβας.
Με ψεύτικες κατηγορίες προσπαθεί να τρομοκρατήσει το κοινωνικό σύνολο και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων που λυμαίνονται τις εθνικές οδούς με τις ληστρικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει εις βάρος της μετακίνησης των πολιτών .
Να γνωρίζουν ότι με αυτές τις τρομοκρατικές κινήσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν θα καταφέρουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα της κοινωνίας, αλλά αντίθετα, όλο και περισσότερους θα βρίσκουν απέναντι τους.

Όλο και περισσότεροι θα πολεμούν τις αντιλαίκες πολιτικές τους που μοναδικό στόχο έχουν να μεγαλώνουν τα κέρδη των διαπλεκομένων συμφερόντων."

Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014

Έκθεση Φωτογραφίας & Ψηφιδωτού: «Εικαστικές Διαδρομές 2013 - 2014» από τον «Ελείτροχο»

Με ανακοίνωσή του, που υπογράφουν   η Πρόεδρος,  Αναστασίου Ειρήνη και ο Γραμματέας Μπεκρής Δημήτρης, ο Σύλλογος Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας, «Ελείτροχος»,   προσκαλεί στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας & Ψηφιδωτού με τίτλο: «Εικαστικές Διαδρομές 2013 - 2014» την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 20.30 στο χώρο του Σ.Φ.Ε.
 Στην έκθεση συμμετέχουν με εικαστικά έργα είκοσι τρεις (23) Θηβαίοι πολίτες: μαθητές που παρακολούθησαν τα, κατά 5η συνεχή χρονιά Μαθήματα Φωτογραφίας με εισηγητή τον κ. Μωραΐτη Δαμιανό, και τα κατά 2η συνεχή χρονιά Μαθήματα Ψηφιδωτού με εισηγητή τον κ. Στεργίου Νίκο, που διοργάνωσε ο σύλλογος για το 2013 - 2014.
Διάρκεια Έκθεσης: Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014
Χώρος: Αίθουσα του Συλλόγου Φιλοπροόδων «Επαμεινώνδας» (Σ.Φ.Ε.) - ΘΗΒΑ
Ώρες Λειτουργίες: 19.30 – 22.30, Εγκαίνια: Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014 - Ώρα έναρξης 20.30, Είσοδος  Ελεύθερη.
 Συμμετέχουν:
ΤΜΗΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:  Βενιζέλου Ελένη,  Δεμοίρος Σπύρος,  Μηνά Δήμητρα, Μπεκρής Δημήτρης, Νάκη  Κων/να, Παπαργύρη Γεωργία, Περιστεράκη Στέλλα.

ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ: Αλεξάνδρου Δημήτρης, Βλάχου Αναστασία, Βυλλιώτη Αλεξία,  Καλλή Μαρία, Κανακάλη Θεοδοσία,  Κέλλη Ειρήνη, Κιαπέκιος Κων/νος, Κούκνη Σοφία, Κουρκούτη Πηνελόπη, Μακρή Βασω, Μπατσάκη Χαρίκλεια,  Μπελεγράτη Μαρία,  Παπαστεφάνου Αγγελική, Σταυρίδης Ιωάννης, Σταυρίδης Λάμπρος, Χρήστου Βούλα.

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Απορρίφθηκε το γερμανικό σχέδιο παράκαμψης της διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων

Την αντίθεσή της στο σχέδιο του γερμανικού κράτους για την καταβολή 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως ως πολεμικής αποζημίωσης στις 91 περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 10.000 ευρώ για την καθεμία, εξέφρασε η πλειονότητας του Δ.Σ. του Δικτύου.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη μνήμη των 149 κατοίκων του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, ο οποίοι στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 σφαγιάστηκαν από τους ναζί, το Δ.Σ. του Δικτύου πραγματοποίησε συνέλευση στο δημαρχείο του χωριού με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις, στην οποία το "παρών" έδωσε και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Δρ Πέτερ Σόοφ. Η συνέλευση, έπειτα από ψηφοφορία, απέρριψε την πρόταση της γερμανικής πλευράς για ετήσια καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων ποσόν συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στις αναγνωρισμένες ως μαρτυρικές περιοχές, απευθείας από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.
Κατά της γερμανικής πρότασης ψήφισαν τα χωριά του Δίστομου, της Βιάννου, των Ανωγείων, των Κερδυλίων, της Κάντανου, της Τυμφρηστού της Μακρακώμης, καθώς και ο Δήμος Λαμίας ενώ οι εκπρόσωποι των χωριών Κομμένο και Χορτιάτη ψήφισαν λευκό, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα λάβουν την εν λόγω αποζημίωση. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν μόνο ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας Γ. Λάζουρας και ο Δήμος Δοξάτου.
Στη συνέλευση παρέστησαν ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάς και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την παράταξη Ανοιχτή Πόλη, Τ. Μηταφίδης.
Ο βουλευτής Βοιωτίας Γ. Σταθάς, μιλώντας στην «Αυγή», χαρακτήρισε ως «μεγάλη νίκη» την απόρριψη του σχεδίου της γερμανικής κυβέρνησης, ενημερώνοντας πως η αποδοχή της πρότασης θα δέσμευε την ελληνική πλευρά στη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων που της αναλογούν από το γερμανικό κράτος. Μάλιστα, ο Γ. Σταθάς ανέφερε ότι από γερμανικής πλευράς γίνεται προσπάθεια το σχέδιο να συνυπογραφεί από τον Γερμανό πρόεδρο Γ. Γκάουκ και τον Έλληνα ομόλογό του Κ. Παππούλια.

                                                                      Πηγή http://www.avgi.gr

Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Οι θέσεις της Δ.Α.Σ. στο Εργατικό Κέντρο Θήβας

Με Δελτίο τύπου της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, του συνδυασμού που στηρίζει το Π.Α.Μ.Ε. στο Ε.Κ.Θ.,  δημοσιοποιούνται οι θέσεις της στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Θήβας, που έγινε στις 28/8/2014, με θέμα το συλλαλητήριο της Γ.Σ.Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη στις 6/9/2014, και οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
Οι εκπρόσωποι της Δ.Α.Σ. αφού μίλησαν συγκεκριμένα για τη νέα αντεργατική επίθεση που θα εξαπολυθεί το επόμενο διάστημα (χτύπημα ΑΠΕΡΓΙΑΣ, παρέμβαση στη λειτουργία των σωματείων, απελευθέρωση απολύσεων, Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, παροχή τζάμπα εργατών μέσω ΕΣΠΑ στους εργοδότες, κ.ά) και σε συνδυασμό με τις νέες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο, αποκάλυψαν τον χαρακτήρα αυτών των μέτρων και τι υπηρετούν.
Στοχεύουν στη διαμόρφωση φθηνότερης εργατικής δύναμης για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας – κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτά επιτάσσουν οι ανάγκες του σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, αλλά και για την περίοδο της ανάπτυξης, που σημαίνει ότι τα δεινά για τους εργαζόμενους δεν θα έχουν σταματημό.
Τέλος ανέδειξαν την ανάγκη για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για οργάνωση και πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, με ενδυνάμωση της κοινωνικής συμμαχίας, ενάντια στα μονοπώλια, την Ε.Ε., τις πολιτικές και την τάξη που επιβάλλει την βαρβαρότητα. Αυτός είναι ο μονόδρομος για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.
Απ΄την άλλη οι δυνάμεις που αποτελούν την πλειοψηφία στο Ε.Κ.Θ., αναφέρθηκαν μόνο στις διαπιστώσεις για τις συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών, χωρίς να θίγουν τα πραγματικά αίτια. Δεν έχουν γραμμή ρήξης με τη στρατηγική του κεφαλαίου που προκαλεί αυτά τα δεινά στην εργατική τάξη. Προωθούν την ενσωμάτωση των εργαζομένων, σπέρνοντας αυταπάτες ότι θα βελτιωθεί η θέση τους μόνο αν αλλάξει η κυβέρνηση. Δουλεύουν για τη χειραγώγηση τοου εργατικού κινήματος και την προσαρμογή του στις ανάγκες της κυβερνώσας αριστεράς, τη διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού συνδιακλισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν στο Δ.Σ., η Δ.Α.Σ. κατήγγειλε την πλειοψηφία του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση Shcneider Electric που πρότειναν στους εργαζόμενους αρχικά να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών και μετά από λίγο καιρό τους ζήτησαν να αποδεχτούν 4ήμερη εκ περιτροπής εργασία!!!
Η πλειοψηφία (ΣΑΕΚΕ - πρώην ΠΑΣΚΕ) αφού έκανε πως δεν γνώριζε τίποτα για το θέμα, αρνήθηκε να καταγγείλει τη στάση τους και κατέθεσε πρόταση να καλεστεί το σωματείο σε επόμενο Δ.Σ. για ενημέρωση!!! Την πρόταση της ΣΑΕΚΕ ψήφισε και η ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ).
Καλούμε τους συνάδελφους εργάτες της Shcneider Electric να μην κάνουν βήμα πίσω από τα δικαιώματά τους. Να παραμερίσουν αυτούς που τους υποδεικνύουν να κάνουν θυσίες παραμυθιάζοντάς τους ότι έτσι μπορεί να την γλυτώσουν.
                                                                                       Θήβα 30/8/2014