Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

Η κτηνοτροφία της χώρας μας έρμαιο της κυβερνητικής ανευθυνότητας

Επίκαιρη επερώτηση με θέμα  "Η  κτηνοτροφία της  χώρας  μας έρμαιο της κυβερνητικής ανευθυνότητας" κατετέθη προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 28 Αυγούστου 2014 από 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η επερώτηση είναι η εξής:
Η Ελλάδα είναι χώρα με μεγάλη παράδοση στην κτηνοτροφία, η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου. Αξιοποιεί ορεινές και ημιορεινές περιοχές που είναι αδύνατο να αξιοποιηθούν διαφορετικά και συνιστά αντίμετρο στην ανεργία και την αποδόμηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων σε επίπεδο ελληνικής περιφέρειας. Αποτελεί για πολλές περιοχές βασικό οικονομικό κλάδο και η αύξηση της συμμετοχής της στο συνολικό αγροτικό προϊόν θα βελτιώσει την αυτάρκεια της χώρας σε ζωικά προϊόντα και το εμπορικό ισοζύγιο στον αγροτικό τομέα.
Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε σταδιακή αύξηση του πληθυσμού των ζώων κυρίως στις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες. Όμως την τελευταία τριετία παρατηρείται φθίνουσα πορεία του κτηνοτροφικού κλάδου, που μεταφράζεται σε μείωση της παραγωγής, του ζωικού κεφαλαίου και του εργατικού δυναμικού. Συνολικά, στο διάστημα 2011-2013 η αξία της ζωικής παραγωγής μειώθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η αξία της φυτικής παραγωγής μειώθηκε κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Η χώρα μας είναι ελλειμματική στα κυριότερα κτηνοτροφικά προϊόντα όπως αγελαδινό γάλα, βόειο και χοίρειο κρέας με αποτέλεσμα οι εισαγωγές σε γάλα και κρέας να βαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο και να φτάνουν περίπου στα 2 δις €. Η αθρόα εισαγωγή ζωικών προϊόντων οφείλεται στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ζωικών προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.
Το 1980 εισάγαμε μόνο το 20% του βόειου κρέατος και ήμαστε αυτάρκεις σε γάλα αγελαδινό. Σήμερα εισάγουμε το 90% του βόειου κρέατος και 65% του αγελαδινού γάλακτος που καταναλώνουμε. Η αγελαδοτροφία της χώρας μας από 35.000 αγελαδοτρόφους στο παρελθόν έχει πέσει στους 3.500 κωδικούς εκμετάλλευσης και μόνο 2.000 εκτροφές, που παράγουν 600 χιλιάδες τόνους, τη στιγμή που έχουμε ποσόστωση 830 χιλιάδων τόνων. Στο πρόβειο η ζήτησή του ρυθμίζεται μόνο από τη από τις απαιτήσεις για την παραγωγή του τυριού ΦΕΤΑ ΠΟΠ, και η μεγάλη μείωση των 120 χιλιάδων τόνων της τελευταίας τριετίας καλύφθηκε προσωρινά από την μεγάλη μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης λόγω κρίσης.
Παρ’ όλα αυτά, τα περιθώρια ανάπτυξης της κτηνοτροφίας είναι αρκετά μεγάλα, αλλά η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική και μία σειρά κακών χειρισμών από τις ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν φορτώσει τους κτηνοτρόφους με μεγάλα προβλήματα.
Όταν από πολύ νωρίς κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, η Κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δε θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πραγματοποιεί.
Όταν εγκαίρως επισημαίναμε στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι τα κονδύλια που έχουν δεσμευτεί για την πληρωμή των εξισωτικών ενισχύσεων είναι πολύ μικρότερα από αυτά των παρελθόντων ετών, μας απαντούσε ότι έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον ποσά από άλλους λογαριασμούς και οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί.
Κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει ότι η έλλειψη δημοσίων δομών κτηνιατρικής προστασίας εκθέτει τους παραγωγούς σε σοβαρότατο κίνδυνο όσον αφορά στην ασφάλεια του ζωικού τους κεφαλαίου. Χαρακτηρίστηκα παραδείγματα κυβερνητικής αδράνειας και κακών χειρισμών είναι η εξάπλωση με καταστροφικά αποτελέσματα του καταρροϊκού πυρετού και της ευλογιάς που οδήγησε στη θανάτωση εκατοντάδων κοπαδιών. Επιπρόσθετα ανεπαρκείς είναι οι εμβολιασμοί για ασθένειες και η υλοποίηση προγραμμάτων υποχρεωτικών αιμοληψιών στα ζώα που αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να απευθύνονται σε ιδιωτικές δομές αυξάνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής.
Δυστυχώς, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις επαληθευτήκαμε για τα παραπάνω με τον πιο δυσάρεστο τρόπο για τους κτηνοτρόφους.
Γι’ αυτό και οι κτηνοτρόφοι σε ολόκληρη την Ελλάδα διαμηνύουν ότι η αντοχή τους έχει τελειώσει και εξήγγειλαν δυναμικότερες κινητοποιήσεις.
Πολλά τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου με σπουδαιότερα:
-      Το κόστος παραγωγής. Είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απαιτεί την άμεση επίλυση των ζητημάτων που έχουν σχέση με αυτό (πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια, ΦΠΑ, εφόδια) αλλά και την προώθηση μέτρων, όπως η στήριξη καλλιέργειας πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές, το εθνικό σχέδιο γενετικής βελτίωσης και αξιοποίησης των φυλών των αγροτικών ζώων.
-      Τη ρευστότητα. Η κατάργηση της αγροτικής πίστης με το ξεπούλημα της ΑΤΕ έχει προκαλέσει, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης, τη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας προμήθειας των ζωοτροφών. Ταυτόχρονα έχει οδηγήσει το μεγαλύτερο κομμάτι των μονάδων του χώρου στα πρόθυρα της διάλυσης λόγω υπερχρέωσης και ληξιπροθέσμων οφειλών .
-      Τη φορολόγηση. Η υπέρογκη φορολόγησή τους έχει αφαιρέσει μεγάλο μέρος από τις επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και να οδηγούνται σε αδιέξοδο και αποχώρηση από την κτηνοτροφία.
-      Τη διαχείριση των εξισωτικών αποζημιώσεων. Από τα 51 εκατ. στρέμματα των εκτάσεων που βόσκονται στη χώρα μας, μόνο για τα 7,8 εκατ. έχουν πείσει οι ελληνικές κυβερνήσεις την Ε.Ε. να τις θεωρήσει ως επιλέξιμες εκτάσεις για τους κτηνοτρόφους. Και δυστυχώς πρόβλημα θα υπάρξει και με το νέο σχέδιο δράσης που έχει καταθέσει η χώρα μας και προβλέπει ως επιλέξιμα 18 εκατ. στρέμματα.

Επερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Με ποιους τρόπους σκοπεύει να στηρίξει ουσιαστικά την κτηνοτροφία, που αποτελεί το βασικότερο παράγοντα για τη βιωσιμότητα της υπαίθρου και την εξασφάλιση της αυτάρκειάς της σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε;
  2. Ποια πρόσθετα μέτρα σκοπεύει να πάρει για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, με δεδομένη την ανάγκη για την επαρκή κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας αλλά και τη δυνατότητα για δυναμική προώθηση των ζωικών προϊόντων στις ξένες αγορές;
  3. Γιατί αντί να εξακολουθεί να κόβει και να ράβει τους βοσκότοπους δεν υπερασπίζεται το αυτονόητο, ότι στην Ελλάδα βόσκονται περισσότερα από 51 εκατ. στρέμματα και είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των εκτάσεων που αποτελούν τον πρωταρχικό παράγοντα ποιοτικής διαφοροποίησης των γαλακτοκομικών μας προϊόντων και το σημαντικότερο κριτήριο αναγνώρισης και κατοχύρωσης των Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ);
  4. Πώς θα αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό κενό των 70 εκατ. € για τη κάλυψη της δέσμευσής του ότι έχει εξασφαλίσει για τις φετινές  εξισωτικές αποζημιώσεις ακόμη 130 εκατ. €, όταν τα διαθέσιμα φτάνουν μόνο στα 60 εκατ. €;
  5. Ποιά συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την ενίσχυση των δημοσίων δομών κτηνιατρικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίζονται, καταρχήν, και καταπολεμούνται ζωονόσοι όπως ο πρόσφατος καταρροϊκός πυρετός που ήδη έχει ζημιώσει κτηνοτρόφους πολλών Περιφερειών της χώρας;                
Οι επερωτώντες βουλευτές: Αποστόλου Ευαγγελος, Αλεξόπουλος Απόστολος, Γελαλής Δημήτριος, Γεροβασίλη Όλγα, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Διακάκη Μαρία, Ζερδελής Γιάννης, Κανελοπούλου Μαρία, Κυριακάκης Βασίλης, Αμμανατίδου Λίτσα, Καλογερή Αγνή, Κοδέλας Δημήτρης, Πετράκος Θανάσης, Καραγιαννίδης Χρήστος,  Διαμαντόπουλος Βαγγέλης, Γάκης Δημήτρης, Ξανθός Αντρέας, 
Αγαθοπούλου Ειρήνη, Κριτσωτάκης Μιχάλης, Διώτη Ηρώ, Τριανταφύλλου Μαρία, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχελογιαννάκης Γιάννης, Βαρεμένος Γιώργος, Δριτσέλη Παναγιώτα, Σταθάς Γιάννης, 
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Σταμπουλή Αφροδίτη.
Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014

Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2014 στις Θεσπιές

Τις πιο κάτω καλαίσθητες ανακοινώσεις του μας έστειλε  ο εκπολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος "Δημόφιλος" των Θεσπιών με τις οποίες γνωστοποιεί τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν αθλητικούς αγώνες, παιχνίδια, εκθέσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις. Θα αναδείξουν, όμως, και οι φετινές, όπως και οι εκδηλώσεις των προηγούμενων καλοκαιριών που έγιναν στις Θεσπιές, την δεσπόζουσα θέση του κρεμμυδιού στην παραγωγική δραστηριότητα αυτού του τόπου, το οποίο εκτός από κόπους, έξοδα και δάκρυ κρύβει και αγωνία για την φετεινή παραγωγή αλλά και τον παντοτεινό θυμό  για το σύμπλεγμα των εμποδίων για την πώληση σε αξιοπρεπή τιμή της παραγωγής.


Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την συναυλία του καλλιτέχνη Νίκου Ζουρνή, που θα γίνει στον προαύλειο χώρο του Γυμνασίου Θεσπιών στις 29 ΑυγούστουΤρίτη, 19 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ: 356.446,91 ευρώ στον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων

Κατ' εφαρμογή του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ (Ν.4223/2013), βεβαιώθηκαν υπέρογκα ποσά φόρου στους Δήμους που διαθέτουν ακίνητα. Είναι βέβαια γεγονός ότι όλοι οι Δήμοι διαθέτουν χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας (που αποτελείται κυρίως από τα Δημοτικά Καταστήματα, τα δημοτικά κτήρια, τα γήπεδα, τα νεκροταφεία κτλ), ωστόσο, οι Δήμοι έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά έσοδα από την ακίνητη περιουσία τους, αφού, κατά κόρον, δεν ενοικιάζεται.
Η επιβολή δυσβάσταχτης φορολόγησης ΕΝΦΙΑ στους Δήμους μέσα στη παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία και μετά από απανωτές περικοπές στους αυτοτελείς πόρους, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα στους Δήμους, όπως προβλήματα και καθυστερήσεις στη καταβολή μισθοδοσίας, ασφαλιστικών εισφορών, δανειακών υποχρεώσεων, πληρωμές σε προμηθευτές κ.α. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα μπλοκάρει την έκδοση ενημερότητας από τους Δήμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν κανένα ποσό, επί παραδείγματι από το ΕΣΠΑ, ενώ η εφορία θα μπορεί να κατασχέσει άμεσα το εκάστοτε ποσό, από τους λογαριασμούς που διατηρούν οι Δήμοι. Αυτό θα σημάνει την ταφόπλακα  στην αυτοδιοίκηση.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μεσαίου μεγέθους Δήμου, χωρίς χρέη και δανειακές υποχρεώσεις, είναι  ο ΕΝΦΙΑ που εκδόθηκε να καταβάλλει ο Δήμος Αλιάρτου-Θεπιέων. Ειδικότερα, για τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων με 10.877 κατοίκους (μόνιμος πληθυσμός) τα ακριβή στοιχεία έχουν ως εξής:
ΣΑΤΑ: 13.640 ευρώ /δόση (επιχορήγηση για επισκευές συντηρήσεις)
ΚΑΠ:110.704,29 ευρω /δόση - τακτική μηνιαία επιχορήγηση για λειτουργικές δαπάνες (μισθοδοσία, αναλώσιμα, καύσιμα, τηλεφωνία)
ΕΝΦΙΑ: 356.446,91 ευρώ (ή 71.289,38 Χ 5 μήνες)
Επειδή ο ΕΝΦΙΑ είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα βεβαιώνεται κάθε έτος, στην ουσία είναι μια εκ νέου περικοπή της ΚΑΠ, η οποία στο συγκεκριμένο Δήμο ανέρχεται περίπου στο 33%.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, Δήμοι όπως αυτός του Αλιάρτου-Θεσπιέων δεν θα μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη  Σταθά και Όλγας Γεροβασίλη με θέμα «Βεβαίωση υπέρογκων ποσών φόρου στους Δήμους που διαθέτουν ακίνητη περιουσία», που απηύθυναν στις  19/8/2014 προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών και τους  κάλεσαν να απαντήσουν:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να εξαιρεθούν οι Δήμοι από την παραπάνω φορολογία  (ΕΝΦΙΑ), οι οποίοι δεν πλήρωναν τον έκτακτο ειδικό φόρο ακινήτων (ΕΕΤΑ), το λεγόμενο «χαράτσι», το οποίο εισέπραττε η ΔΕΗ;

Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014

ΙΝΣΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ: Καθυστερήσεις έως ένα χρόνο στους μισθούς 850.000 εργαζομένων…

Αποκαρδιωτική είναι ετήσια έκθεση του ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση, η αγοραστική δύναμη των πραγματικών, μέσων μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, γύρισε… τριάντα χρόνια πίσω, δηλαδή στο 1980!
Με τον σημερινό κατώτατο μισθό, μπορεί κάποιον να αγοράσει τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες που αγόραζε στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Δραματικές είναι οι συνέπειες της κρίσης στους κατώτατος μισθούς, οι οποίοι από τα 751 ευρώ έπεσαν στα 580 ευρώ μεικτά για άνω των 25 ετών, δηλαδή πτώση 22%.
Για τους κάτω των 24 ετών από τα 751 ευρώ, ο κατώτατος μισθός πήγε στα 510, δηλαδή πτώση 32%.
Η μελέτη καταγράφει τις επιπτώσεις στις αγορά εργασίας κατά την περίοδο 2010-2013, σύμφωνα με την οποία ο μέσος πραγματικός μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, είναι στα 750 με 800 ευρώ μεικτά, από 1100 που ήταν στην αρχή της κρίσης, μείον 23%.

Παράλληλα, η έρευνα εκτιμά πως περίπου 850.000 εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση από 1 μήνα έως και 12 μήνες, ένα τραγικό ποσοστό που αν προστεθεί με τους αριθμούς των ανέργων, καταλαβαίνει κάποιος σε πόσο τραγική κατάσταση έχει περιέλθει η χώρα μας και οι πολίτες…

                                                                                                     πηγή: http://news.makedonias.gr/

Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014

Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες απανταχού Χωστιαναίους

Μεγάλη, απρόσμενη και  ομαδική ήταν η επίσκεψη που έτυχε η ιστοσελίδα μας από  την χωστιαναίικη  παροικία των ΗΠΑ, ανήμερα της μεγάλης καλοκαιρινής γιορτής του ελληνισμού,  του Δεκαπενταύγουστου ή του Πάσχα του καλοκαιριού, όπως  λέγεται, που γιορτάζεται παντού με την λήξη της νηστείας, με επικοινωνία, παρέες, φαγοπότια, γλέντια και πανηγύρια. 
Να υποθέσουμε ότι αφορμή για τις πολλές επισκέψεις  ήταν  η νοσταλγία για την ιδιαίτερη πατρίδα, που τέτοιες μέρες  μεγαλώνει, το «σήμα»  στους άλλους από κάποιον «αμερικάνο», που βρίσκεται εδώ για  την  ιστοσελίδα των Χωστίων;  Όποιος και να είναι ο  λόγος, όπως και νάχει, μας χαροποίησε ιδιαίτερα η ξαφνική επίσκεψη αυτή.  Και είναι  μεγαλύτερη η χαρά μας και το θεωρούμε τιμή  μας τούτες τις μέρες που συμπληρώνουμε ένα χρόνο από την κυκλοφορία μας στο διαδίκτυο να επικοινωνούμε με τους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας.
Μια  επικοινωνία που συν τοις άλλοις, μας  δημιουργεί και υποχρεώσεις:  Να προσπαθήσουμε, δηλαδή,  να βελτιώσουμε το μπλογκ ΧΩΣΤΙΑ ΣΑΡΑΝΤΙ στην μορφή και στο περιεχόμενο, να το πλουτίσουμε με  άλλες πληροφορίες,  περισσότερα τοπικά θέματα, τακτικότερες αναρτήσεις.  Στην προσπάθειά μας αυτή ζητάμε και την δική σας βοήθεια με την αποστολή κειμένων, φωτογραφιών, προτάσεων, κριτικών και κυρίως με την συμμετοχή και την συνδιαμόρφωσή του.

Χρόνια πολλά, λοιπόν στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες απανταχού Χωστιαναίους όλου του κόσμου και ιδιαίτερα στους ευρισκόμενους στις ΗΠΑ. Με την βοήθεια της Παναγιάς αλλά  και με την δική μας σύμπνοια και άοκνη  προσπάθεια να προκόβουμε να επικοινωνούμε, να τιμάμε  πάντα την ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014

Μανώλης Γλέζος: Σύντροφε, τότε, κύριε, σήμερα Βλαντιμίρ Πούτιν

Με επιστολή του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Μανώλης Γλέζος ζήτησε να μην εφαρμοστεί το Ρώσικο εμπάργκο στα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Ολόκληρη η επιστολή του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξής:

Προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Σύντροφε, τότε, κύριε, σήμερα Βλαντιμίρ Πούτιν

Προσωπικά κατανοώ πλήρως τους λόγους που σας ώθησαν στην απόφασή σας να επιβάλετε εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντούτοις, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, που διέρχεται μια εποχή ακραίων στερήσεων, κάνω έκκληση στα ανθρωπιστικά σας αισθήματα να ξανασκεφτείτε την απόφασή σας ως προς τους Έλληνες αγρότες.
Δεν θα επικαλεστώ το ότι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν έστειλε ούτε έναν άνδρα να πολεμήσει στο Ανατολικό Μέτωπο, εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Το γεγονός αυτό ομολόγησε ο Στρατάρχης Μπουτιόνι όταν, σε συνέδριο της F.I.R. στη Μόσχα, το 1955, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Συλλάβαμε αιχμαλώτους από όλες τις φυλές του Ισραήλ, Έλληνα δεν συλλάβαμε». Θα επικαλεστώ όμως το ότι, σταθερά, ο λαός μας είναι ο μόνος που αντιστάθηκε στις επιθυμίες του διευθυντηρίου της Ε.Ε. Ήμασταν αντίθετοι στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και κατόπιν στο βομβαρδισμό της Σερβίας, ήμασταν αντίθετοι στην εισβολή στο Ιράκ και στις απειλές εναντίον της Συρίας, ήμασταν αντίθετοι στη λογική της σποράς πολέμων και εμφύλιων ταραχών στη λεκάνη της Μεσογείου. Κι αυτό το πληρώσαμε ακριβά, με τους Έλληνες σε Ελλάδα και Κύπρο να γίνονται τα πειραματόζωα της νέας τάξης πραγμάτων που επιχειρείται να επιβληθεί παγκόσμια. Τώρα, που η Ουκρανία βρίσκεται έρμαιο στα χέρια φασιστικών φατριών, υπερασπιστήκαμε και πάλι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών.
 Γνωρίζουμε πολύ καλά τη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να σας υπενθυμίσω ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση η οποία έχει ουσιαστικά χάσει τη «δεδηλωμένη» και συνεχίζει να κατέχει την εξουσία μόνο και μόνο για να ολοκληρώσει την καταστροφή της Ελλάδας.
 Για τους λόγους αυτούς, επικαλούμενος και πάλι τα ανθρωπιστικά σας αισθήματα αλλά και την πατροπαράδοτη στενή φιλία των λαών μας, ζητώ τη μη εφαρμογή του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ευελπιστώ να εισακουστώ.
                                                                                             Αθήνα 8-8-2014
Με αισθήματα εκτίμησης και φιλίας


Μανώλης Γλέζος  Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

                                                                                               πηγή: http://www.enet.gr/

Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Θηβαίων αντί για διεκδίκηση συναίνεσε στην κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Χωστίων

Είχαμε ενημερώσει τους πολίτες για την (δια συγχωνεύσεως με το δημοτικό σχολείο Δομβραίνας) κατάργηση του δημοτικού σχολείου Χωστίων και του νηπιαγωγείου Χωστίων. Μάλιστα η παράταξη μας, το Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας, είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή να πράξει το αυτονόητο. Να καταγγείλει την κυβέρνηση και να ληφθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία να ζητείται η κατάργηση της απόφασης. Και σε συνεργασία με τους φορείς να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο για την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης των κ. κ. Σταϊκούρα και Κεδίκογλου. Το αίτημα για απόφαση-ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου έθεσε στο Δ.Σ. Θήβας και το μέλος της παράταξης μας, δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Σκούμας. Παρόλα αυτά δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία η έκδοση απόφασης-ψηφίσματος. Κρίθηκε ότι αρκούσε μια επιστολή από τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος απέστειλε αυτήν προς το νέο υπουργό παιδείας κ. Λοβέρδο. 
Οι Δάσκαλοι και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χωστίων σε παλαιότερες ημέρες δόξας

Αποδείχθηκε λοιπόν πως η επιστολή αυτή, ήταν για στάχτη στα μάτια, αφού στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 30-7-2014, η παράταξη του κ. Νικολάου, υπερψήφισε (με μόλις δύο αρνητικές ψήφους), την παραχώρηση δύο αιθουσών κι ενός γραφείου του γυμνασίου Δομβραίνας, προκειμένου να λειτουργήσει το 6θέσιο δημοτικό σχολείο Δομβραίνας, στο οποίο αντικειμενικά, αποδέχτηκαν να συγχωνευτεί και άρα να καταργηθεί το δημοτικό σχολείο των Χωστίων. Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας, με την με αριθμό 446/13-12-2013 με ψήφους 23 έναντι 2 (Γιαννίκας, Κοκοντίνης), είχε αποφασίσει να μην καταργηθούν τα σχολεία των Χωστίων.
Πώς λοιπόν διεκδικεί η δημοτική αρχή την ανάκληση της απόφασης κατάργησης των σχολείων; Με την αποδοχή της κατάργησης του; Γιατί αγνοεί την προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και την απόφαση του τοπικού συμβουλίου Χωστίων; Με πόσες γλώσσες μιλάει η δημοτική αρχή; Αντί να αντισταθεί, να διεκδικήσει και να οδηγήσει την κυβέρνηση σε ανάκληση της απόφασης, οδηγεί το Δήμο Θηβαίων και την τοπική κοινωνία των Χωστίων σε αδιέξοδο. Μάλιστα δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, ξεπέρασε σε κυβερνητισμό την ίδια την κυβέρνηση, δηλώνοντας με κυνικό τρόπο ότι η απόφαση κατάργησης των σχολείων είναι απόλυτα σωστή.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, ο κ. Δήμαρχος, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αποδεικνύοντας, ότι για τις εντυπώσεις ζήτησε με επιστολή την ανάκληση της κατάργησης των σχολείων. Η παράταξη του «ανεξάρτητου» κ. Δημάρχου, υπερψήφισε με την παραχώρηση των αιθουσών στη Δομβραίνα, και έδωσε έτσι τη χαριστική βολή, να καταργηθεί το δημοτικό σχολείο των Χωστίων. Παράλληλα δεν τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα για λήψη απόφασης-ψηφίσματος, παρόλο που ζητήθηκε κατ’ επανάληψη από το δημοτικό σύμβουλο Θανάση Σκούμα.
Είναι εμφανές, ότι τώρα που η αυτοδιοίκηση και οι δημότες δέχονται απανωτά χτυπήματα από την κυβέρνηση, η δημοτική αρχή αντί να υπερασπιστεί το Δήμο, τις δομές του και τις τοπικές κοινωνίες, συντάσσεται με την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης.     
        Θήβα 1 Αυγούστου 2014 
                                                                     Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας