Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

Συναγερμός πρέπει να σημάνει για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό είναι ζήτημα στενά δεμένο με το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους και γενικά τα λαϊκά στρώματα. Η επερχόμενη αντιασφαλιστική επίθεση έχει στόχο τις συντάξεις, την ασφάλιση, την υγεία και την περίθαλψη. Οι αρνητικές εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα έχουν ως βάση συγκεκριμένη πολιτική, καθοδηγούνται από την ΕΕ, από κεντρικές αποφάσεις και οδηγίες της. Συνεπώς, το πρόβλημα δεν είναι λογιστικό, αλλά καθαρά πολιτικό.
Ήδη σχεδιάζουν ανατροπές σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, βασισμένη σε μελέτη του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), που έχει αναλάβει να νομιμοποιήσει τα νέα μέτρα. Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι ασφυκτικό και οι αλλαγές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους ή το πολύ μέχρι το Γενάρη του 2015.
• Ήδη οι συντάξεις μειώνονται με βάση και τους ψηφισμένους νόμους, ροκανίζονται από τις συνεχείς ανατιμήσεις, τη φορολεηλασία και τα χαράτσια.
•  Πλέον το κράτος θα εγγυάται μόνον, μέχρι 360 ευρώ ως ποσό κατώτερης μηνιαίας σύνταξης.
•  Η σύνταξη θα εξαρτάται από το αν τα ταμεία έχουν χρήματα και αυτό θα υπολογίζεται κάθε τρίμηνο (ρήτρα μηδενικού ελλείματος).
• Από 1/7/2014 οι επικουρικές συντάξεις έχουν οδηγηθεί σε μειώσεις κατά 5,2%, ενώ επέρχεται νέα μείωση 7% - 8%.
• Νέες μειώσεις στις καταβαλλόμενες εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9% μέχρι το 2016, μετά τη μείωση που ήδη έχει γίνει (2,9% από 1/7/2014), γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ήδη λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία.
• Η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης αυξάνεται.
• Η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού για το 2015 και 2016 θα μειωθεί κατά 2,9 δισ.
• Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (67ο έτος για όλους) με το πρόσχημα ότι αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, όπως και με τη μείωση των συντάξεων που σε εξαναγκάζει να παρατείνεις τον εργάσιμο βίο.
• Καταργούνται τα όποια ειδικά ηλικιακά όρια υπάρχουν ακόμα στα Ταμεία, όπως για την περίπτωση των εργαζομένων στα ΒΑΕ, των εργαζομένων που ακόμα εξασφαλίζουν συνταξιοδότηση με 35ετία, των γυναικών, των μητέρων με ανήλικα παιδιά, αναπήρων κ.λ.π.
Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος μπροστά στις νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό. Να μην επιτρέψουμε σε κυβέρνηση και εργοδότες να διαλύσουν τη κοινωνική ασφάλιση. Βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα γιατί σύντομα θα καλεστούμε όλοι σε νέους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης – Ε.Ε. – Κεφαλαίου.
Στις σημερινές συνθήκες κάθε επιμέρους μάχη για να μπει εμπόδιο στα νέα σχέδια ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για να έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική πρέπει να ενταχθεί στην οργάνωση της αντεπίθεσης για ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
                       ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014

Τετάρτη 30/7, 11 το πρωί: Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη) για τις δολοφονικές διακοπές ρεύματος

Το κάλεσμα, από τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Αττικής, μετά και το τελευταίο θανατηφόρο περιστατικό στα Χανιά.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η πολιτική της διοίκησης της ΔΕΗ δεν είναι ανάλγητη, είναι δολοφονική
-Τη στιγμή που η διοίκηση της ΔΕΗ χαρίζει εκατομμύρια στους απατεώνες της Energa και Power Hellas για να κάνουν τις διακοπές τους στη Μύκονο,
-Τη στιγμή που τα χρέη των κομματικών γραφείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ "ξεχνιούνται" να εισπραχθούν και διαγράφονται,
-Τη στιγμή που ο Μυτιληναίος και οι άλλοι κόρακες της "ανάπτυξης" απολαμβάνουν γιγαντιαίες εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος σαν μια "ευαίσθητη κοινωνική ομάδα"...
-Τη στιγμή που η διοίκηση της ΔΕΗ και τα μνημονιακά ΜΜΕ των νταβατζήδων "αγανακτούν" για τους "κατεβασμένους διακόπτες" δυσφημώντας τους αγώνες των εργαζομένων της ΔΕΗ,
Την ίδια στιγμή για οφειλή ρεύματος 237,00 ευρώ, η ΔΕΗ, παρά τις προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο της υγείας της, κόβει το ρεύμα απροειδοποίητα από την τετραπληγική γυναίκα στα Χανιά και την δολοφονεί εν ψυχρώ.
Κόβει το ρεύμα από κάθε αναξιοπαθούντα πολίτη, από κάθε λαϊκό νοικοκυριό θύμα της μνημονιακής λαίλαπας, της ανεργίας, της φοροληστείας, της ανάλγητης αύξησης των τιμών στα κοινωνικά αγαθά.
Η πολιτική της ΔΕΗ πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε., αλλά και με τις επιταγές των δανειστών και του κεφαλαίου, είναι ένα όπλο τσακίσματος και αφανισμού των λαϊκών στρωμάτων. Είναι μια πολιτική που οδηγεί δεκαετίες πίσω, στα χρόνια της υποταγής, της εξαθλίωσης, της απόλυτης φτώχειας.
Και αν η "δημόσια" ΔΕΗ, που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε με χρήματα του δημοσίου, υιοθετεί τέτοιες βάρβαρες πολιτικές, ας σκεφτούμε ποιά βαρβαρότητα μας περιμένει αν την αναλάβουν οι ιδιώτες, αρπάζοντάς την με ψίχουλα από όλους εμάς. Θα μιλάμε για γενοκτονία και απόλυτο σκοτάδι.
Το λαϊκό κίνημα πρέπει να αντιταχθεί σθεναρά και με αποφασιστικότητα, στις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, στην παράδοση της δημόσιας περιουσίας στα χέρια των αρπαχτικών της "ανάπτυξης" και της "απελευθέρωσης των αγορών". Πρέπει να αντιταχθεί σε κάθε ανάλγητη πολιτική που σπέρνει το θάνατο, που μας βυθίζει στο σκοτάδι και την εξαθλίωση.
Χθές ήταν η άρρωστη γυναίκα στα Χανιά, προχθές η μικρή Σάρα, τις προάλλες οι φοιτητές στη Λάρισα. Αύριο, θα είσαι εσύ, όλοι εμείς. Και γι' αυτά τα εγκλήματα-δολοφονίες δεν θα λογοδοτήσει κανείς. Όπως δεν θα λογοδοτήσουν τα κοράκια της Energa και της Power Hellas, οι διοικήσεις της ΔΕΗ που χαρίζουν τα δικά σου λεφτά σε κάθε απατεώνα, σε κάθε μεγαλοκαρχαρία, σε κάθε πολιτικό κόμμα που ψηφίζει, στηρίζει και εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές.
ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ
ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ
Όλες και όλοι στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη 30 (Αθήνα) την Τετάρτη 30 Ιούλη ώρα 11.00 π.μ. για να επιβάλλουμε στη διοίκηση της ΔΕΗ να σταματήσει τις διακοπές ρεύματος σε οποιοδήποτε λαϊκό νοικοκυριό και για οποιοδήποτε λόγο.
ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ
ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ

                                                                        πηγή: http://left.gr/

Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

Γιάννης Σταθάς: Απαράδεκτη η αναστολή λειτουργίας του Ταχυδρομικού Γραφείου και Ταμιευτηρίου Δομβραίνας.

Με σημερινή ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σταθάς,  αναφέρει για το ξαφνικό κλείσιμο του ταχυδρομείου Δομβραίνας τα ακόλουθα:

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα: Απαράδεκτη η αναστολή λειτουργίας του Ταχυδρομικού Γραφείου και Ταμιευτηρίου Δομβραίνας.

Απαράδεκτη είναι η ξαφνική αναστολή λειτουργίας του Ταχυδρομικού Γραφείου και Ταμιευτηρίου Δομβραίνας, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες πέντε (5) χωριών (Ελλοπία, Ξηρονομή, Δομβραίνα, Θίσβη, Χώστια) και τριών (3) παραλιών (Αλυκή, Αγ. Νικόλαος, Σαράντη) που ανήκουν στη Δ.Ε. Θίσβης με όλες τις προβλεπόμενες συναλλαγές (αλληλογραφία, πληρωμές λογαριασμών και συντάξεων κ.α.). Επίσης, το Ταχυδρομικό Γραφείο και Ταμιευτήριο Δομβραίνας εξυπηρετεί την ΒΙΠΕ Θίσβης με τα εργοστάσια «ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ» και «ΕΛΠΕΝΤΙΣΟΝ», στα οποία απασχολούνται συνολικά περισσότεροι από 650 εργαζόμενοι με συναλλαγές μέσω τραπεζών κτλ, καθώς και το Γραφείο Εισπράξεων της Δ.Ε. Θίσβης με καθημερινή συναλλαγή (κατάθεση μετρητών) μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου-Eurobank.

Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της περιοχής η οποία συνίσταται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από τα κοντινότερα ταχυδρομικά γραφεία και υποκαταστήματα τραπεζών, αλλά και την σύνθεση του πληθυσμού (ηλικιωμένοι χωρίς ιδιόκτητο μέσο μεταφοράς) και την ελλιπή συγκοινωνία μέσων μαζικής μεταφοράς, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το ενδεχόμενο κλείσιμο του Ταχυδρομικού Γραφείου και Ταμιευτηρίου Δομβραίνας θα δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αναφορικά με τα θέματα των συναλλαγών και της καταβολής των συντάξεων.

Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί  ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία του Ταχυδρομικού Γραφείου και Ταμιευτηρίου Δομβραίνας, το ενδεχόμενο κλείσιμο του οποίου θα δημιουργήσει αναμφίβολα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αναφορικά με τα θέματα των συναλλαγών και της καταβολής των συντάξεων;

                                                                                          18/7/2014
                                                                                     Ο ερωτών βουλευτής
                                                                                          Σταθάς Γιάννης

Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

Θα ωφελήσει ή θα βλάψει μακροπρόθεσμα τον τόπο η ιδιωτικοποίηση του συνεταιριστικού Ελαιοτριβείου Χωστίων;

Φωτό από την οικοδόμηση το Συνεταιρισμού. Μήπως έπρεπε να υπολογισθούν
 και οι εικονιζόμενοι για τις "απαρτίες" και να ρωτηθούν για την απόφαση; 
Με συνοπτικές διαδικασίες, που θυμίζουν κυβερνητικές ενέργειες φαστ τρακ, «αποφασίσθηκε», τελικά, την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014, η ιδιωτικοποίηση συνεταιριστικής ιδιοκτησίας των Χωστίων με την πώληση του ελαιοτριβείου του Συνεταιρισμού σε ιδιώτη. 
Η διαδικασία πώλησης ήταν  τυπική αφού η ουσιαστική  απόφαση ήταν προειλημμένη πριν από αρκετούς μήνες και δεν είχε ανακοινωθεί για ευνόητους λόγους  [εκλογές].
Στην επαναληπτική έκτακτη ΓΣ του Συνεταιρισμού της Κυριακής  29 Ιουνίου, παρά την προσπάθεια που έγινε, μετά την  ΓΣ της 22 Ιουνίου, που ανεβλήθη λόγω ελλείψεως απαρτίας, συμμετείχαν λιγοστοί συνεταίροι,   δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση για την "ταμπεκιέρα",   δεν ανακοινώθηκαν τα χρέη του Συνεταιρισμού ούτε η τιμή πώλησής του, δεν συζητήθηκε καν το ενδεχόμενο εκλογής νέου ΔΣ του Συνεταιρισμού, που θα επεδίωκε να λειτουργήσει το Ελαιοτριβείο μέχρι την προσεχή ελαιοκομική περίοδο, ούτε το ενδεχόμενο ενοικίασής του για ορισμένο χρονικό διάστημα, ούτε βεβαίως το ενδεχόμενο κάποιου πλειοδοτικού  διαγωνισμού πώλησής του. 
Όπως τονίζεται από πολλές πλευρές, η απόφαση για την πώληση του ελαιοτριβείου Χωστίων, άσχετα από τις διαφορετικές  προθέσεις ή τις προφάσεις ορισμένων,  είναι ντε φάκτο  ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική πολιτική διάλυσης  των αγροτικών συνεταιρισμών και  με την εφαρμογή του λεγόμενου συνεταιριστικού Καλλικράτη και αποτελεί στην ουσία και στην διαδικασία μια μικρογραφία σε τοπικό επίπεδο  όσων συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, των αιγιαλών,  των φυσικών πόρων, της ενέργειας και του νερού.