Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

Αγώνας για τη Ζωή, τη Διατροφή, τους Σπόρους μας!

Παράγουμε, Διακινούμε, Χαρίζουμε είτε Ανταλλάσσουμε Παραδοσιακούς Σπόρους, για την Σωστή μας Διατροφή και την Διατήρηση της Βιοποικιλότητας!
Το Ευρωπαϊκό σύστημα, δούρειος ίππος για τις παγκόσμιες εταιρίες σπόρων, θέλει ν’ απαγορεύσει την ελεύθερη διακίνηση των παραδοσιακών ντόπιων ποικιλιών, με κύριο επιχείρημα ότι στόχος είναι η υψηλή παραγωγικότητα και η δήθεν «ασφάλεια» του καταναλωτή!
Μπροστά στα κέρδη των παγκόσμιων εταιριών η ΕΕ προσπαθεί να στείλει τη σωστή Διατροφή των Καταναλωτών και τη Βιοποικιλότητα στον καιάδα.
Έρχεται δε και η πλήρης καταστροφή της φυσικής επίσημης βιολογικής γεωργίας μετά την υποχρεωτική της υποταγή στη βιομηχανία σπόρων.
Εμείς Συνεχίζουμε να Κρατάμε και να Υπερασπίζουμε τους Σπόρους μας Αναπτύσσοντας το Δικό μας Σύστημα Φυσικής Γεωργίας!
Εκπρόσωποι οργανώσεων αγροτών, μικροκαλλιεργητών, διατηρητών παλαιών ποικιλιών και κηπουρών, εξέδωσαν ανακοίνωση στις αρχές Δεκεμβρίου ’13 και ανακοίνωσαν τη βαθιά τους ανησυχία σχετικά με τον προτεινόμενο νέο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με υποχρεωτική εφαρμογή από όλες τις χώρες μέλη,  που θα ρυθμίζει το Φυτικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό (σπόροι κ.λπ.)[2013/0137(COD)]. Ο κανονισμός  προτάθηκε το Μάϊο 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί σε μερικές μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι οργανώσεις διατύπωσαν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τη διατροφική κυριαρχία των παγκόσμιων εταιριών, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη διατροφική ασφάλεια για την υγεία και την ελευθερία επιλογής των ευρωπαίων πολιτών.
Οι οργανώσεις μεταξύ των άλλων απαίτησαν:
«Οι αγρότες και οι άλλοι καλλιεργητές, δεν πρέπει να υποχρεωθούν να αγοράζουν σπόρους ή άλλο «φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό» από εμπορικούς προμηθευτές. Κάθε νομοθεσία πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα των αγροτών, των άλλων καλλιεργητών και όλων των συλλογικοτήτων, να χρησιμοποιούν, να ανταλλάσσουν και να πωλούν τους δικούς τους σπόρους και τα φυτά τους, έτσι ώστε να γίνονται σεβαστές οι διακηρύξεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους (ITPGRFA).
Τα πρότυπα που τίθενται από τη βιομηχανία σπόρων δεν πρέπει να υιοθετηθούν ως βάση για ολόκληρη την αγορά σπόρων και φυτών. Προϋποθέτουν τεχνικούς και νομικούς ορισμούς στους οποίους τα φυσιολογικά φυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ενώ ταυτόχρονα, δεν αναγνωρίζουν τη σημασία της βιοποικιλότητας.
Τα φυτά που μπορούν ελεύθερα να αναπαραχθούν, δεν πρέπει να υπόκεινται σε υποχρεωτική εγγραφή της ποικιλίας ή σε πιστοποίηση των σπόρων και των φυτών. Η βιοποικιλότητα πρέπει να έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα εμπορικά συμφέροντα καθώς πρόκειται για Δημόσιο Αγαθό όπως είναι το νερό...»
                                   πηγή: http://www.biozo.gr/node/754

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Το ημερολόγιο της Κίνησης Πολιτών Θίσβης για το 2014

Μια καλαίσθητη καλλιτεχνική δουλιά είναι το ημερολόγιο του 2014 που κυκλοφόρησε η γνωστή για τους αγώνες της για το περιβάλλον και τα προβλήματα του "ιδιαίτερου αυτού τόπου" Κίνηση Πολιτών Θίσβης. Να πως το παρουσιάζουν οι δημιουργοί του:

Το ημερολόγιο της Κίνησης Πολιτών Θίσβης για το 2014, δημιουργήθηκε με τις φωτογραφίες μιας γαλλίδας φίλης, της Colette Beaudot. Την ευχαριστούμε πολύ που μας τις προσέφερε για να αποτελέσει την ευχή όλων μας για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!
Ο φακός της αποθανάτισε πρόσωπα και τοπία του χωριού μας από το 1978 έως το1980.

Πρωταγωνιστές συνήθως στις φωτογραφίες της, είναι τα γνώριμα σημεία του χωριού μας εκείνο τον καιρό (που αν και δεν είναι τόσο μακρυνός, φαντάζουν σήμερα εξ αιτίας της αλλαγής του τοπίου σαν να έχει περάσει ένας ολόκληρος αιώνας.
Προσθήκη λεζάντας

Άλλοτε πάλι η φωτογραφική μηχανή της επικεντρώνεται στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας στο φυσικό περιβάλλον της εποχής, που με το φιλόξενο αλλά και περίεργο βλέμμα τους αναρωτιούνται φωναχτά «ποια είναι η ξένη;» και την εμπιστεύονται.

Η άλλη όψη του χωριού μας, η λιγότερο «εξελιγμένη» αλλά περισσότερο φιλική στο περιβάλλον και ανθρώπινη, αυτή που κρατάμε σήμερα ζωντανή στις καρδιές μας από την Θίσβη, κυριαρχεί στις φωτογραφίες της Colette.

Η Κίνηση Πολιτών Θίσβης θέλησε με αυτό το ημερολόγιο να τιμήσει την Colette αλλά και κάθε φίλο της Θίσβης, που ενώ δεν κατάγεται από το χωριό μας, αγαπά και σέβεται αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την συμπατριώτισσά μας Αντιγόνη Γαβριατοπούλου, για την βοήθειά της στον προετοιμασία και επεξεργασία της συγκεκριμένης έκδοσης.

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014

ΣΟΚ:Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «καταδικάζει» το ελληνικό μέλι!!

Σημαντικό αντίκτυπο στο μοναδικής ποιότητας ελληνικό μέλι και τους 20.000 Έλληνες μελισσοκόμους έχει η απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι.
Έτσι, το ελληνικό μέλι εξομοιώνεται με το χαμηλής ποιότητας και βιομηχανικό άλλων χωρών κι επιπλέον, χάνεται το ποιοτικό πλεονέκτημα των ελλήνων μελισσοκόμων, έναντι μελισσοκόμων τρίτων χωρών που καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και εισάγονται αθρόα στην Ε.Ε.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο καταναλωτής δε θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν το μέλι που επιλέγει περιέχει γενετικά τροποποιημένη (ΓΤ) γύρη.
Με αφορμή την απόρριψη της τροπολογίας, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης κατήγγειλε την απόφαση, κάνοντας την ακόλουθη δήλωση: «Είναι δυστυχώς μια μέρα ντροπής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ολομέλεια απέρριψε την τροπολογία για υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι. Οι φιλελεύθεροι, η δεξιά, οι συντηρητικοί και οι αντιευρωπαϊστές συντάχθηκαν με τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών συσκευασίας και των εισαγωγέων μελιού, ενάντια στους μελισσοκόμους και τους πολίτες που ήθελαν να αναγράφεται αν το μέλι περιέχει ΓΤΟ.
Είναι θλιβερό ότι παρά το γεγονός ότι χώρα μας δεν επιτρέπει την καλλιέργεια “μεταλλαγμένων”, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Ευρωβουλευτές να ψηφίσουν ενάντια της σήμανσης. Η γραμμή της κυβέρνησης δυστυχώς ήταν ευνοϊκή για τους εισαγωγείς μελιού και όχι – ως όφειλε – για τους Έλληνες μελισσοκόμους και τους πολίτες. Χάρη στην επίμαχη τροπολογία οι Έλληνες μελισσοκόμοι θα προστατεύονταν από τον ανταγωνισμό από χώρες που παράγουν «μεταλλαγμένα» και αποτελούν βασικούς εξαγωγείς μελιού στην ΕΕ, όπως η Κίνα και ο Καναδάς. Και τα ερωτήματα προκύπτουν εύλογα: Γιατί η Κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των εισαγωγέων και όχι των μελισσοκόμων; Γιατί η ελληνική κυβέρνηση συντάχθηκε με τις μεγάλες εταιρείες και όχι με τους καταναλωτές; Γιατί δεν θέλει να γνωρίζουν οι πολίτες αν καταναλώνουν “μεταλλαγμένα”»;

                                              πηγή:  http:  http://www.melissocosmos.com/

Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2014

Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Σαράντι

Η καταιγίδα δεν στάθηκε εμπόδιο για να γίνει για μια ακόμα φορά με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, η θρησκευτική τελετή  της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο Σαράντι. 
Από νωρίς είχαν αρχίσει οι προετοιμασίες. Με την φροντίδα του τοπικού Συμβουλίου και του εξωραϊστικού Συλλόγου ο «Ποσειδών», κατέφθασε από τα Χώστια έγκαιρα στην παραλία ο παπα-Κυριάκος με την κουστωδία του και πήρε θέση για τον αγιασμό των υδάτων. Κάτοικοι των Χωστίων και του Σαραντίου, οικιστές, δημότες, νέοι και γέροι, ψαράδες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες, άνεργοι και εργαζόμενοι, αλλοεθνείς και ημεδαποί, βρέθηκαν όλοι μαζί στην συνάντηση αυτή αγιασμού των υδάτων και εκδίωξης των καλικατζάρων. Αντάλλαζαν ευχές για το νέο έτος, γελούσαν αστειευόμενοι και γενικά συμπεριφέρονταν  σαν πολύβουο μελίσσι αλλά και  σαν ευσεβές ποίμνιο κατά την δοξολογία, μετά από τις δέουσες συστάσεις του νεαρού σεβάσμιου  ιερέα.
 Ήταν μια ατμόσφαιρα τοπικής ενότητας του κόσμου, χαράς, προσωπικής προσφοράς, πρωτοβουλίας, δημιουργίας  και αισιοδοξίας παρά τις δύσκολες καιρικές και κοινωνικές συνθήκες και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αυτών  που τα τελευταία χρόνια θέλουν να επιβάλουν την πολυδιάσπαση του κόσμου,  την κατήφεια, την απομόνωση, την απαισιοδοξία. Ακολουθεί ένα μικρό φωτορεπορτάζ για την τελετή για την αρτιότητα της οποίας, όπως παρατήρησαν ορισμένοι παράγοντες, αξίζουν συγχαρητήρια στους τοπικούς διοργανωτές της.

Από νωρίς ο κόσμος είχε πάρει θέσεις


 Έτοιμοι και οι εθελοντές δύτες που το καίκι τους  μετέφερε τους από το λιμάνι στην παραλία


Ο παπα-Κυριάκος επί το έργον


Μεγάλος ήταν ο συναγωνισμός μεταξύ των δυτώνΟ Κώστας για δεύτερη χρονιά νικητής

Οι κυρίες του ¨Ποσειδώνα", μετά την πίτα και την λαχειοφόρο μοίρασαν πλούσια δώραΠρωτοβουλία Πολιτών για την ανατροπή της μνημονιακής πλειοψηφίας στο Δήμο Θηβαίων

Πρωτοβουλία πολιτών
για τη συγκρότηση μιας νέας αυτοδιοικητικής ριζοσπαστικής συλλογικότητας

                                                                                 ΚΑΛΕΣΜΑ
1. Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στην πιο σκληρή επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον των δυνάμεων της εργασίας και της ίδιας της χώρας, οι μνημονιακές κυβερνήσεις, οι δανειστές με την τρόικα και η ντόπια κοινωνικοοικονομική ελίτ, με στόχο να ξεπεράσουν την δομική συστημική οικονομική κρίση, προς όφελός τους, εγκαθιστώντας κοινωνικό μεσαίωνα. Τα πρώτα θύματα αυτού του πολέμου είναι οι πάνω από 1.700.000 άνεργοι, οι νέοι άνθρωποι που δεν μπορούν πια να ονειρεύονται και να προγραμματίζουν το μέλλον τους, οι οικογένειες του Δήμου μας που δεν μπορούν πια να καλύψουν βασικές στοιχειώδεις ανάγκες τους. Οι κοινωνικές δυνάμεις της εργασίας, απέναντι σε αυτή την επίθεση που δέχονται, επιχειρούν να αντιδράσουν, αφυπνιζόμενες από το μέγεθος και την ένταση της επίθεσης. Απαιτείται σήμερα παρά ποτέ να συγκροτηθεί ένα πλατύ κοινωνικό, ανατρεπτικό κίνημα των λαϊκών δυνάμεων, και να δοθεί δημοκρατική διέξοδος απέναντι στις μνημονιακές και φασιστικές δυνάμεις, οι οποίες προκειμένου να στηρίξουν την επιβίωση του συστήματος, οδηγούν στην κοινωνική καταστροφή.      
2. Οι τοπικές κοινωνίες δέχονται και αυτές τις συντριπτικές συνέπειες της νεοφιλελεύθερης επίθεσης. Η ανεργία, η συνεχιζόμενη ριζική μείωση των μισθών και των συντάξεων, η ύφεση, η κάμψη της εμπορικής δραστηριότητας, η συντριπτική υποβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, και δημόσιας εκπαίδευσης, τα χαράτσια, η προώθηση μαζικών πλειστηριασμών 1ης κατοικίας, η φορολόγηση των μικρών ιδιοκτησιών κλπ, έχοντας κυρίαρχα ταξικό προσανατολισμό, αποδυναμώνουν τις τοπικές κοινωνίες, οδηγώντας στην εξαθλίωση εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, αγρότες, μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, με εργαλείο τον «Καλλικράτη», και πλειάδα αντισυνταγματικών νόμων, περιέκοψαν και περικόπτουν τεράστια ποσά από τη χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης. Απέλυσαν χιλιάδες δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους και προωθούν χιλιάδες νέες απολύσεις. Καταργούν οργανισμούς των ΟΤΑ, υποβαθμίζουν προνοιακές δομές (π.χ., Βοήθεια στο σπίτι).  Κατάργησαν την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και επέβαλλαν την άσκηση κεντρικής πολιτικής σε όλους τους Δήμους με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας. Στόχος τους, να ελέγχουν οι δανειστές όλη την διαχείριση του δημοτικού χρήματος προς όφελός τους, αδιαφορώντας για τις τοπικές ανάγκες. Επιτάσσουν τους Δήμους να γίνουν φορομπήχτες με την επιβολή νέων τελών και φόρων.
Παράλληλα η υπόθαλψη ρατσιστικών και ξενοφοβικών ενστίκτων, από την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και άλλους μηχανισμούς, ενίσχυσε και κάλυψε τις ανεξέλεγκτες φασιστικές επιθέσεις. Η εγκληματική δράση της Χ.Α., δεν μπορούσε να αποκρυφτεί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και αποκάλυψε το βαθύ συστημικό χαρακτήρα της.               
3. Στη Θήβα, η σημερινή δημοτική αρχή και οι δύο παρατάξεις της μνημονιακής συμπολίτευση του Δήμου Θηβαίων, συναποφασίζουν ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών. Με απόλυτη υπακοή στην κυβέρνηση, χωρίς την ελάχιστη αυτοδιοικητική αντίληψη, με πελατειακή λογική, έχουν υποταχθεί, χωρίς αντίρρηση στην κεντρική εξουσία, και εξυπηρετούν ποικιλώνυμα συμφέροντα σε βάρος της υγιούς λειτουργίας και ανάπτυξης της πόλης. Οι πρώην καποδιστριακοί δήμοι και κοινότητες περιθωριοποιούνται συνεχώς.  Έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί και παραγκωνισθεί από υποδομές, πόρους και λειτουργία. Η διαχείριση των απορριμμάτων, οδηγείται σε αδικαιολόγητη συγκεντρωτική λύση μεγάλου κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας ερήμην της κοινωνίας και των θεσμών, ετοιμάζοντας την επέλαση των μεγαλοεργολάβων σε βάρος της πόλης. Ο σχεδιασμός έχει εγκαταλειφθεί πλήρως και ότι είχε προγραμματιστεί στο παρελθόν προσβάλλεται προς όφελος εξυπηρέτησης ιδιωτών. Οι δημόσιος χώρος προσβάλλεται από συμφέροντα και την διαπλοκή με πρόθυμους τοπικούς άρχοντες. Ο Κορινθιακός εκπέμπει ΣΟΣ. Καμιά μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, τις πολεοδομικές εφαρμογές, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τις επενδύσεις εντάσεως εργασίας, τη στήριξη των πολιτών που πλήττονται. Απαιτείται να ληφθούν πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης της πόλης και στήριξης των πολιτών, αλλά δυστυχώς επιλέγονται κατά προτεραιότητα έργα χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα και άμεση ανάγκη (π. χ. πεζόδρομος Επαμεινώνδα), αποκλειστικά και μόνο λόγω της ύπαρξης κοινοτικής χρηματοδότησης. Το νοσοκομείο της πόλης και η δημόσια υγεία, υποβαθμίζεται συνεχώς, οι κοινωνικές και οι δημόσιες υπηρεσίες κλείνουν και η μνημονιακή συμπολίτευση στο Δήμο, αρνείται να διεκδικήσει τα αυτονόητα, υποτασσόμενη στις κυβερνητικές ορμήνειες.
4. Με την πρωτοβουλία που παίρνουμε, επιδιώκουμε την ανατροπή αυτής της κατάστασης: Απευθύνουμε πρόσκληση συμμετοχής στους συμπολίτες μας σε όλο το Δήμο,
- για Ανατροπή των μνημονίων και του «Καλλικράτη»,    
- για Πλατιά δημοκρατική λειτουργία του Δήμου και των φορέων του, με διαφάνεια, κοινωνική συμμετοχή και κοινωνικό έλεγχο.
- για Εναντίωση σε συμφέροντα που προσβάλλουν το περιβάλλον και το δημόσιο χώρο. –Για αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και εναντίωση στις πολιτικές ΣΔΙΤ, “fast track” κλπ.     
- για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Δήμου και της περιοχής, με επίκεντρο και προτεραιότητα την στήριξη της απασχόλησης, υγείας και παιδείας. Άμεση διεκδίκηση πλήρους και επαρκούς λειτουργίας του Νοσοκομείου Θήβας.- Κοινωνική αλληλεγγύη για την στήριξη των συμπολιτών μας.
- Για Αντίσταση στην κατάργηση της αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης και για διατήρηση όλων των κοινωνικών δομών της τοπικής αυτ/σης και δημιουργία νέων – για Δημιουργία ενός προγράμματος επιβίωσης της πόλης και ανάδειξη της πολιτιστικής, ιστορικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς
Καλούμε όλους τους πολίτες και φορείς - κινήματα – συλλογικότητες που μάχονται ενάντια στην εξαθλίωση της κοινωνίας και την φτωχοποίηση των ανθρώπων, σε μια ουσιαστική συζήτηση και συμμετοχή, για τη δημιουργία από τους ίδιους τους πολίτες του Δήμου μας, μιας συλλογικότητας, ανοικτής, δημοκρατικής και ζωντανής στην κοινωνία, για αντίσταση και κοινωνική αλληλεγγύη, για την ανατροπή της κοινωνικής καταστροφής και για τη δημιουργία μιας πόλης με δημοκρατία, αλληλεγγύη και πλατιά λαϊκή συμμετοχή .


Θήβα Δεκέμβριος 2013